• Kuckeliku! Allt fler är sugna på att skaffa egna tamhöns. Men tänk på att tuppar inte alltid går hem hos grannen, tipsar miljöinspektör Amanda Lidström i Skövde. Här besöker hon Aspö gård.

Trender

Varför trendar kacklet?

20 augusti 2021

Att ha egna tamhöns i trädgården har fått sig ett uppsving senaste åren. Miljöinspektör Amanda Lidström berättar om vad man bör tänka på innan man kör igång.

– Förra året såg vi ett uppsving av intresset för att skaffa höns, förmodligen berodde det på pandemin och att allt fler var hemma. Det finns också en trend i att bli mer självhus­hållande och att äta närproducerat, och då passar höns bra eftersom man får egna ägg. Hönsen äter också gärna matavfall, deras gödsel är användbart och de är mysiga att titta på i trädgården. De blir ju ofta nästan som familjemedlemmar.

Vad ska man tänka på innan man kör igång?

– Kolla med din kommun om du behöver ha tillstånd, det skiljer sig nämligen mellan olika kommuner. I Falköping, Hjo, Karlsborg och Skövde – som ingår i Miljösamverkan östra Skaraborg – behöver du ha tillstånd om du bor i detaljplanelagt område, det vill säga
i ett samhälle.

– Du behöver också ha en plan för hur du ska hantera hönsens gödsel. Det luktar starkt och kan påverka grannar och förorena dricksvattenbrunnar och vattendrag om du inte tar hand om det. I övrigt klarar sig hönorna i stor utsträckning själva, men de behöver mat och vatten.

Tänk också på att stämma av med kommunen om du behöver bygglov för en hönsgård, på Jordbruksverkets hemsida hittar du information om vilken yta som hönsburar bör ha.

Så gör du om du vill skaffa höns

  • Prata med grannarna först. Hönsgödsel stinker och tuppar låter högt.
  • Kontakta miljökontoret i din kommun och fråga om det krävs tillstånd.
  • Se till att du kan ta hand om hönsens gödsel på ett bra sätt.
  • Registrera dina höns hos Jordbruksverket. Det är en ny regel för i år.

Får ni in några klagomål från irriterade ­grannar som väcks i ottan av tuppar?

– Nej, de flesta som bor i tätort väljer bara att skaffa hönor av den anledningen. Man behöver ju inte ha en tupp för att få ägg. Mitt viktigaste råd är att alltid prata med grannarna innan du skaffar höns. Då undviker du konflikter, dina grannar kanske blir nöjda bara du flyttar hönshuset till en annan del av trädgården.

Läs mer: Lugnare liv med självhus­hållning lockar allt fler

I år var det ett svårt utbrott av fågelinfluensan i Sverige, påverkas tamhönsen av den?

– De kan de göra. Följ alltid Jordbruksverkets rekommendationer. De uppdaterar ofta sin hemsida med ny information.

Har du själv någon erfarenhet av höns?

– Ja, faktiskt. När jag var liten och bodde på landet hade vi höns. Det var väldigt roligt att plocka äggen minns jag. Och sen är det ju något väldigt speciellt med hemägg, man får de där riktigt gula och goda sockerkakorna.

Amanda Lidström

Ålder: 34 år.
Gör: Miljöinspektör, som bland annat handlägger ansökningar om tillstånd för höns, vid Miljösamverkan östra Skaraborg.
Fritid: Pyssla i trädgården och vandra i skogen med familjen.
Det bästa med jobbet: Mina kolleger!


Relaterade artiklar