• Mattias Beijmo.

Digitalisering

Chefen ser dig hemma

2 november 2020

Under senare år har arbetsgivarna fått ­lättillgängliga och kraftfulla verktyg för att hålla koll på sina anställda. Hemarbetet under corona risker att skynda på den utvecklingen.

Den varningen kommer från Mattias Beijmo, IT-expert som jobbar med dessa frågor på uppdrag av TCO:s tankesmedja Futurion.

– Under pandemin kan arbetsgivarna lätt hålla koll på de anställda även när de jobbar hemifrån. Vilka har öppnat ett visst policy­dokument? Eller vad säger medarbetarna om ledningen när de chattar med varandra?

Molnbaserade tjänster som kan övervaka de anställda är numera en realitet. Frågan har fått den internationella fackfederationen för tjänstemän, UNI, att kräva fackligt inflytande över de program och algoritmer som används.

Mattias Beijmo kallar det "samtidens viktigaste fackliga fråga".

– Vilka algoritmer som används borde redo­visas, motiveras och förhandlas om på arbetsplatsen. Här måste facken steppa upp och förstå att det är en del av allas arbetsmiljö.

Sedan länge finns skyddsronder för den fysiska arbetsmiljön. Mattias Beijmo tycker att facken ska ta strid för att integriteten i den digitala miljön granskas på samma sätt.

– Regelbundet borde man gå igenom vilka data arbetsgivaren samlar in, hur den används och vilka konsekvenser informationen kan få för de anställda.


Relaterade artiklar