• Skillnaderna i hur mycket de medicinska sekreterarna på landets akutmottagningar får för att de jobbar kvällar, helger och nätter varierar stort i landet.

Lön och villkor

Från 0 till 4 600 kronor extra

26 oktober 2020

När coronapandemin har lagt sig tänker akutsekreterarna i Eskilstuna och Gävle kräva ersättning utöver ob. Skillnaderna mellan regionerna är stora.

Ingenting utöver det centrala kollektivavtalets ob i Västmanland, Gävleborg, Sörmland och Halland.

1 200 kronor plus 50 procent i extra ob i Kronoberg, 1 800 kronor i Uppsala, 3 000 i Jönköping och 4 600 i Örebro.

Skillnaderna i hur mycket de medicinska sekreterarna på landets akutmottagningar får för att de jobbar kvällar, helger och nätter varierar stort i landet. Det visar Tidningen Visions koll med ett tiotal regioner.

Frustrationen är stor hos dem som tvingas nöja sig med sedvanlig ob-ersättning.

– Jag tycker man ska få något extra för att man jobbar julafton och nyårsafton. Det är inte värt pengamässigt att lämna familjen för att jobba en sådan dag, säger Veronica Lindman, ombud för Vision på Gävle sjukhus, där elva medicinska sekreterare bemannar akuten 365 dagar om året.

Skulle bli avundsjuka

Svårigheten att rekrytera har varit ett skäl till att flera regioner har tecknat lokala avtal om högre ersättning. Till exempel akutkliniken i Örebro där de medicinska sekreterarna fick sina 4 600 kronor häromåret.

På Mälarsjukhuset i Eskilstuna saknas i dag två av 17 akut­sekreterare.

– Vi har försökt förhandla fram ett tillägg under flera års tid men det har aldrig gått igenom. Senast fick vi till svar att andra sekreterare skulle bli avundsjuka, säger Madeleine Branting Spetz, akutsekreterare och Visionombud.

I Sörmland och Gävleborg samlar man nu krafter för att dra igång förhandlingar om högre ersättning. Men alla väntar på coronapandemin ska gå över, enligt Madeleine Branting Spetz.

– När den har lagt sig tänker vi gå ut hårt och kräva samma ersättning som i Örebro, säger hon.


Relaterade artiklar