• Lina Hisch, trädgårds­ingenjör på Slottsträdgården i Malmö, kläckte idén att bygga det 49 meter långa insektshotellet.

Miljö

Hotellen alla surrar om

29 oktober 2020

Bin och andra insekter är hotade. Nu snickras ­insektshotell för glatta livet runt om i landet. I Slottsträdgården i Malmö försöker man locka både insekter och besökare till ett av världens största hotell.

En tredjedel av Sveriges 300 vilda biarter är rödlistade och en femtedel av våra drygt 2600 fjärilsarter riskerar också att försvinna. ”Jaha, än sen då”, kanske du tänker. ”Behövs det verkligen så många flygfän?”.

– De är superviktiga. Grödorna vi människor lever av är till stor del pollinerade av insekter. Vi har asfalterat och byggt bort djurens habitat, deras naturliga hemvist. Det är viktigt att ge dem någon annanstans att bo, säger Lina Hirsch, trädgårdsingenjör på Slottsträdgården i Malmö.

Hon kan även titulera sig ”hotellchef”. Insektshotellet som hon har tagit initiativ till är ett av världens största. 49 meter långt och dubbelsidigt, så att hälften badar i sol (gillas av solitärbin och fjärilar) och hälften mestadels ligger i skugga (tvestjärtarnas favoritläge).

Det är nästan helt byggt av återvunnen konstruktionsplywood och fullproppad av halm, kottar, löv och pinnar som insekter tycker är mysigt. Framför insektshotellet har 4 000 vårblommande lökar planterats.

Slottsträdgården är inte den enda platsen i Sverige där det byggts bostad åt insekter. På senare år har många rädda insekter-projekt startats.
På Gubbholmen i Karlstad har kommunens första hotell nyligen invigts, med en nysådd blomsteräng utanför. Förra året placerade Kungsbacka insektshotell i ett antal rondeller och på taket på kommunhuset i Boden finns numera en bikupa med 35 000 bin.

Men syftet med hotellet i Slottsträdgården är inte bara att skapa ett boende. Det är också en fråga om folkbildning.

–Vi vill väcka intresse för insekter och få människor att värna dem. Många vet inte så mycket om insekter – de är rädda för bin, trots att det egentligen oftast är getingar som sticks, säger Lina Hirsch.

Hon säger att privatpersoner som bor i villa kan göra mycket för att hjälpa till att motverka

– Insekter mår bra av att man inte städar för mycket i trädgården – lämna vissna perenner i rabatterna över vintern och låt lövhögar ligga kvar. Det är även bra att plantera växter med lång blomningstid. Ett annat tips är att tillverka ett eget insektshotell. Alla kan göra något, säger Lina Hirsch.

Bi-dra med ett eget hotell

Solitära bin bygger ofta bon i hål som andra insekter redan har gjort. I hålen lägger de ägg. Hjälp dem genom att borra några hål i en träbit och häng upp på en solig plats. Hålen ska vara 5–6 centimeter djupa, men inte gå rakt igenom träbiten.

Källa: Naturskyddsföreningen


Relaterade artiklar