• Digitaliseringen är det mest påtagliga som hänt inom yrket sedan Birgitta Berggren började på ögonkliniken i Hudiksvall 1969.

Karriär

Skulle gärna fortsatt efter 77

1 juni 2020

Hallå där Birgitta Berggren, medicinsk sekreterare, som jobbat 51 år i samma yrke och på samma arbetsplats – ögonkliniken på Hudiksvalls sjukhus – men nu slutat på grund av corona.

Du började 1969, på ­sjukronans tid. Vad var det?

– Det skulle inte kosta mer än sju kronor att besöka sjukhus och många anställdes för att ta emot patienter i receptionen, bland annat jag.

Hur kommer det sig att du jobbat ända till 77?

– I början av 2000-talet placerade man om oss så att vi inte fick vara på kliniken längre men det blev inte bra. Jag gick i pension för tio år sedan samtidigt som sekreterarna flyttades tillbaka. Då kallades jag in för att det var så mycket att göra och sedan dess har det fattats folk jämt.

Vad har du haft för arbetsuppgifter?

– Flera olika före omorganisationen men sedan blev det mest skrivjobb. Jag tror man behöver ha lite variation och inte bara knacka journaler hela dagarna. Men det har varit roligt och jag hade tänkt fortsätta så länge jag är klar i skallen. Men så kom det här tjafset med corona.

Vad tycker du om doktorernas förmåga att diktera?

– En del har varit väldigt bra men en del tuggar och gäspar och är väldigt svåra att tyda. Vi har fått ta dem i upptuktelse ibland.

Har jobbet förändrats?

– Ja, jättemycket. Det har blivit mer och mer data. Fast lönemässigt har det inte hänt så mycket, tyvärr.


Relaterade artiklar