• Emelie Wigsten, som annars jobbar på kirurgen, är utlånad till vårdhygien där hon sammanställer data med antal smittade på olika platser i regionen.

Coronaviruset

Regioner inventerar vårdutbildning

1 juni 2020

14 av landets 21 regioner har åtminstone delvis kartlagt medicinska sekreterares utbildning i jakt på vårdkompetens med anledning av coronaviruset, uppger de för Tidningen Vision.

Vid Akademiska sjukhuset i Region Uppsala är ett femtontal sekreterare också utbildade undersköterskor. Men det är ändå för administrativa uppgifter med smittspårning, som normalt sköts av undersköterskor och sjuksköterskor, som sektionen vårdhygien nu har lånat in tre medicinska sekreterare.

Emelie Wigsten avslutade sin föräldraledighet en vecka i förtid när hennes chef hörde av sig för att höra om hon ville hjälpa till.

– Det känns jättebra att kunna göra en extra insats i den här yrkesrollen. Det finns massor att göra, och vi får dagligen höra från vårdpersonalen hur tacksamma de är, att de kan lägga fokus på det de behöver göra.

Trots regioners dammsugning av personal med vårdutbildning, är det flera av dem som samtidigt ser vikten av medicinska sekreterares roll just nu.

”Covid-utbrottet /…/ innebär ett högre tryck på administrationsgruppen /…/ vilket gör att vårdadministratörer inte är aktuella att förflytta till kliniskt arbete”, skriver till exempel HR-chefen i Region Jönköpings län, Frida Lundstedt, i ett mejl till tidningen.

Regioner som kartlagt ­utbildning

Dalarna, Gävleborg, Halland, Jämtland, Härjedalen, Jönköpings län, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Uppsala, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västra Götaland, Örebro län.


Relaterade artiklar