• Ylva Johansson och Ingalill Bertebo kallas racer-skrivarna av sin chef för att de skriver så snabbt. I mitten, samordnaren Marie Johansson.

Arbetsmiljö

Intern skrivbyrå betar av köer

1 juni 2020

Vårdcentralerna i Örebro har haft stora problem med oskrivna diktat. Sedan en intern skrivbyrå startade för ett år sedan har det blivit mycket bättre.

Som värst hade en av vårdcentralerna en eftersläpning på diktaten med sex till sju veckor.

– Det är inte hållbart, vare sig för patientsäkerheten eller arbetsmiljömässigt, konstaterar Jeanette Günther, verksamhetschef.

En intern skrivbyrå skulle visa sig vara en lösning. Här hjälper de medicinska vårdadministratörerna Ylva Johansson och Ingalill Bertebo vårdcentraler som ligger efter. En samordnare, Marie Johansson, kollar vilken vårdcentral som ligger sämst till för dagen och fördelar skrivuppdragen.

Nu har det gått nästan ett år sedan skrivbyrån slog upp portarna, och resultatet är gott. Strax före coronapandemin bröt ut låg de flesta vårdcentralerna runt 14 dagars eftersläpning, enligt Jeanette Günther.

Målet längre fram är att diktat ska ligga i max tre dagar.
För Ylva Johansson och Ingalill Bertebo har även arbetsmiljön blivit bättre.

– Det är inte lika stressig som när jag jobbade på vårdcentral, där jag ofta stördes av annat som pågår. Jag kan visserligen inte påverka mängden diktat som kommer in här, men jag får skriva i lugn och ro, säger Ingalill Bertebo.

Ylva Johansson, som skriver mellan 40 och 50 diktat per dag, håller med.

– Ja, jag trivs bra här. Hoppas kollegerna på vårdcentralerna tycker att vi är till hjälp.


Relaterade artiklar