Karriär

Varför rullar du hud med en pastamaskin?

16 mars 2020

Lena Gahnberg på Skaraborgs sjukhus är expert på att göra nya ansiktsdelar. Men hur går det med den tekniska utvecklingen inom yrket? Varför rullar hon hud med en pastamaskin?

– Som anaplastolog gör jag ansiktsproteser av silikon. Vanligtvis tillverkar jag ersättningar för öga, öra, näsa och andra delar av ansiktet. Till de flesta proteserna använder vi ett silikon som inte valsas utan blandas på annat sätt. Men här valsar jag silikon som ska föreställa hud, den ska sedan användas på en verklighetstrogen docka som läkare och sköterskor övar på. Om jag valsar större mängder går jag över till ortopedteknikerna och lånar deras stora vals. 

Du gör också blodådror på ögonproteser med vanligt garn. Hur går det med den digitala utvecklingen inom yrket?

– I USA har de börjat sälja fotograferade tryckta irisar, jag har kolleger i Malmö som testat dem och de är fina men behöver justeringsmålas. Sedan börjar det komma 3D-lösningar. En del av dem fungerar inte så bra än eftersom 3D-utskrifterna är svåra att ansluta på patientens hud. Andra moment av 3D skulle däremot kunna hjälpa oss, exempelvis att spegelvända ett öra. Men det är tyvärr en kostnadsfråga. Förhoppningsvis är det fler avdelningar på sjukhuset som kan ha nytta av utskrifter och vi kan göra gemensam sak inom en snar framtid.

Vilken är den vanligaste frågan du får?

– Om jag är konstnär, vilket jag bestämt ­hävdar att jag inte är. Däremot får jag betalt för att vara en förfalskare. För det är det vi ska vara.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Alla härliga patienter! När de kommer hit är de färdigläkta och smärtfria och blir oftast väldigt tacksamma.

Och det svåraste?

– Alla som kommer till oss får en låda för sina proteser, en blå plastlåda om de är ögonpatienter och en större papplåda om det rör sig om ansiktsdelar som öron och näsa. Det sämsta med jobbet är när patienter avlider på grund av sina sjukdomar, och då tar vi bort lådan. Men det finns lådor som inte går att ta bort, för de patienterna sitter i hjärtat.

Lena Gahnberg

Titel: Anaplastolog.
Arbetsplats: Skara­borgs sjukhus i Skövde.
Utbildning: Började som sjukhustandtekniker 1979 och har gått flera kurser för att bli anaplastolog.
Ålder: 64 år.
Familj: Make, tre barn plus barnbarn.
Fritid: Plocka svamp.


Relaterade artiklar