• Sanne-Liv Olsen, Visions klubbordförande på Telge har förhandlat fram ett lönetillägg för de ingenjörer som fått ett utökat arbetsmiljöansvar.

Arbetsmiljö

Ökat ansvar gav extrapeng

14 april 2020

Vision på Telge Nät har förhandlat fram ett tillägg på 1 300 kronor. Bolagets vakthavande ingenjörer fick också en utbildning i sitt nya arbetsmiljöansvar.

I somras signalerade Telge Nät att man ville delegera arbetsmiljöansvaret för det befintliga nätet från cheferna till sju vakthavande ingenjörer. Nu har Vision-klubben förhandlat fram ett avtal som ger drygt 1 300 kronor extra för varje beredskapsvecka.

– Jag är nöjd med ersättningen och att de sju ingenjörerna som är berörda fick en utbildning i vad arbetsmiljöansvaret innebär. Du kan inte ta på dig ett uppdrag som du inte vet hur det funkar, säger Sanne-Liv Olsen, Visions klubb­ordförande på Telge.

Okej efter förklaring

I föreskriften för bygg- och anläggningsarbete sägs bland annat att byggherren ska utse byggarbetsmiljösamordnare, en för planering och projektering (BASp) och en för utförandet av arbetet (BASu). Rollen som BASu innebär bland annat att man ska ha uppsyn över risker och rapportera tillbud.

Avtalet som Vision har tecknat ger åtta kronor extra per timme. För en hel beredskapsvecka, som inträffar var sjunde vecka, innebär det 1 324 kronor.

– Killarna trodde att de skulle få 30 kronor extra per timme, så de var inte helt nöjda till att börja med. Men när jag förklarade hur vi hade resonerat tyckte de att det var helt okej, berättar Sanne-Liv Olsen.

Jätteviktigt med utbildning

Att de berörda ingenjörerna skulle få en särskild utbildning var inte självklart för arbetsgivaren. Att det blev så gläder Sanne-Liv Olsen särskilt:

– Det känns jätteviktigt. Våra tekniker klättrar i elstolpar och lagar fjärrvärme­rör. De vakthavande ingenjörerna måste vara förutseende och förstå hur de ska agera om exempel en arbetsplats blir vattenfylld.


Relaterade artiklar