• Gunnar Weiring, verksamhetsutvecklare på VafabMiljö.

Miljö

Återvinner 1 000 ton böcker

14 april 2020

Det är bättre att återvinna än att förbränna. Därför har VafabMiljö samlat in över tusen ton böcker, berättar verksamhetsutvecklare Gunnar Weiring.

Gunnar Weiring är verksamhetsutvecklare på VafabMiljö, kommunalförbund i återvinningsbranschen, som under 2019 samlade in 1 011 ton böcker.

Varför denna gigantiska bokinsamling?

– Böcker som tidigare skulle ha gått till förbränning kan nu materialåtervinnas och bli till nytt papper och i förlängningen nya böcker. Vi ser naturligtvis helst att man återanvänder böcker, att de läses så många gånger som möjligt, men återvinning är alltid bättre än förbränning.

Över tusen ton – hur många böcker handlar det om?

– Det motsvarar ungefär tre miljoner böcker, vilket i sin tur motsvarar ungefär tio Västerås stadsbibliotek.

Förbränning eller återvinning av böcker – hur stor är klimatskillnaden?

– Det är stor skillnad. Grunden i hela avfallshanteringen är att det är bättre att återvinna än att förbränna. Pappersfibrer kan återvinnas upp till sju gånger.

Fortsätter ni med bokinsamlandet under 2020?

– Absolut, det har gått över förväntan och intresset från våra kunder att bli av med gamla böcker är stort. Människor kan naturligtvis inte rensa böcker i all evighet, men hittills ser vi inga tecken på att det minskar.

Har ni fått några efter­följare?

– Ja, många hör av sig för att få råd och tips om hur man kan införa det här på ett bra sätt. Både kommuner och bolag har tagit efter vår idé och fler är på gång.


Relaterade artiklar