• De allra flesta vet vem Bill Gates är. Men hur många vet att Mary Allen Wilkes skapade den första personliga datorn?

Student

Nu utbildas framtidens feministiska kodare

12 november 2020

Digitaliseringen går i raketfart och arbetsuppgifter förändras snabbt. Men har du tänkt på att det oftast är män som utvecklar de verktyg som kvinnor i välfärden använder? Nu lanseras en ny utbildning i feministisk digitalisering.

Daniela Hellberg, projektledare på Vision, varför drar ni igång en kurs i femistisk digitalisering?

– Idén föddes i en omvärldsspaning. I takt med att digitaliseringen har flyttat in på den manliga arenan har många kvinnliga pionjärer glömts bort. I dag vet många vem Steve Jobs är, men ingen minns Mary Allen Wilkes som skapade den första personliga datorn eller Ada Lovelace, historiens första programmerare.

– I dag är det ofta män som utvecklar, medan många kvinnor i kommuner och regioner använder verktygen i yrkesvardagen. Här finns något vi som feministiskt fackförbund vill lyfta. Vi vill visa att det finns patriarkala strukturer inom digitalisering och bryta dem.

Vad innehåller utbildningen?

– Den är uppdelad i tre kurstillfällen med tre olika teman: Vad är digitalisering och AI – vilka tekniker används i dag och vart är vi på väg? Hur ser gränslandet mellan människa och maskin ut – hur kan framtidens arbetsmiljö bli bättre med ny teknik? Och om digitalt ledarskap och fackligt arbete – vilken roll kan facket spela i att driva digitaliseringen framåt och vad kan du själv göra i arbetslivet? Vi träffas över en helg i februari, april och juni, digitalt eller IRL beroende på corona.

Vad får de som gått kursen med sig?

– Kunskap om feministisk digitalisering, egna verktyg att använda i framtidens yrkesliv och argument för att utmana normer samt ett nätverk. Målet är att de blir avgörande aktörer för att påskynda den feministiska digitaliseringen.

Så söker du kursen i feministisk digitalisering

Utbildningen riktar sig till studenter som läser till socionom, personalvetare eller beteendevetare och det är meriterande att läsa sista året.

Ansökningsid: 12 november – 6 december


Relaterade artiklar