• Mattias Lind (till höger) hör till dem som var ­träningsfrälst redan före satsningen. Nu håller han i kampsportspass på jobbet.

Friskvård

Vakins satsning på hälsa fick ner sjuktalen

2 december 2019

VA-bolaget Vakin i Umeå fick ner sjuktalen från 7 till 2,8 procent. Orsaken är en satsning på hälsa och träning.

Jobbet som drifttekniker är fysiskt tungt. Umeå växer så det knakar och även för administratörerna på kontoret är belastningen hög.

Trots detta har Umeås och Vindelns gemensamma VA-bolag Vakin, med närmare 160 anställda, fått ner sjuktalen från 7 till 2,8 procent sedan bolaget bildades 2016.

– Vi ligger väldigt lågt både när det gäller korttids- och långtidssjukskrivningar, säger Mattias Lind, säkerhetschef och ledamot i Visions klubbstyrelse.

En framgångsrik satsning på hälsa och träning är förklaringen. Förutom friskvårdsbidrag och friskvårdstimme har bolaget en fast anställd hälsocoach som åker ut och friskvårdar om en ­hälsoundersökning skulle visa att måendet på ett arbetsställe inte är på topp.

– Och vid hälsokontroller får man hjälp att sätta ihop ett träningsprogram om man har ont i lederna eller om proverna visar på höga kolesterolvärden, säger Mattias Lind.

På alla arbetsställen finns någon form av gym och ledarledda gruppträningar. Till det kommer pausjympa två gånger i veckan och en friskvårdsgrupp som drar ihop folk inför blodomlopp och andra idrottsliga evenemang.

Att sjuktalen har gått ned beror på att Vakin har vunnit dem som inte rörde på sig så mycket tidigare. Och att man har lyckats med det beror, enligt Mattias Lind, framför allt på en framsynt ledning som tycker att förebyggande hälsoarbete är viktigt.

– Det måste förankras hela vägen från toppen om det ska hända något, säger han.


Relaterade artiklar