• Tandteknikern Fredrik Hauge är mycket kritisk till den stoppade semesterväxlingen.

Lön och villkor

Tandvårdschefen stoppar avtal om semesterväxling

25 oktober 2019

Dålig ekonomi gör att anställda inom folktandvården i Region Värmland inte får semesterväxla. Fredrik Hauge, tandtekniker som även sitter i Visions avdelningsstyrelse, hoppas på en förändring.

Den 9 september fick alla Visions medlemmar i Region Värmland möjlighet att växla in pengarna i semesterdagstillägget mot fem eller sex lediga dagar utöver semestern.

Men bara en dryg vecka efter att det började gälla beslutade tandvårdschefen Birgitta Haglund att inga anställda inom folktandvården skulle få möjlighet att välja den populära förmånen.

Motiveringen är den dåliga ekonomin.

– Vi är intäktsberoende och varje dag som någon inte är på jobbet så kostar det mycket pengar. Om jag skulle godkänna det här är det risk att vi skulle behöver ta till uppsägningar för att klara ekonomin, säger Birgitta Haglund.

Hon är också orolig för att personalen skulle pressas hårdare om vissa väljer att ta ut fler lediga dagar.

Tandteknikern Fredrik Hauge, som även sitter i Visions avdelningsstyrelse, säger att facket gjort allt för att få behålla möjligheten.

–Det är ju helt tokigt, man kan ju inte dra alla anställda i folktandvården över en kam. Min närmaste chef här på dentallaboratoriet tycker ju att det här är en jättebra idé. Flera kolleger hade redan fyllt i ansökningsblanketterna och de är jättebesvikna, säger han.

Birgitta Haglund slutar snart som tandvårdschef. Fredrik Hauge hoppas att hennes efterträdare fattar ett annat beslut.

– Vi får ligga lågt till den nya tandvårdschefen kommer på plats.


Relaterade artiklar