• Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook.

Lön och villkor

Missnöje trots extra ­satsning

23 september 2019

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.

Tidningen Visions granskning visar att snittlönerna för Visions medlemmar i regionerna ökade mellan 2,1 procent (Region Jämtland Härjedalen) och 3,1 procent (Region Västernorrland). I Region Västernorrland prioriterade arbetsgivaren i år bland andra medicinska sekreterare och tandsköterskor som fick genomsnittliga löneökningar på 4 procent.

Men Sonja Sandberg, tandsköterska på folktandvården i Härnösand och ombud för Vision, är inte helt nöjd trots satsningen.

– Det är alldeles för lite, vi kämpar för att få upp lönerna. Jag har jobbat som tandsköterska i 35 år men ännu inte kommit upp i 30 000 kronor i månaden. Man ska kunna leva på sin lön. Dessutom påverkar ju detta vår pension. En rimlig ingångslön borde vara 25 000 kronor, säger hon.

Gick ner 3 000 i lön

Sonja Sandberg säger att lönerna är betydligt högre på privata kliniker. När hon av olika anledningar bytte från en privat klinik till folktandvården i vintras fick hon gå ner 3 000 kronor i lön.

– Jag trivs jättebra men det är tråkigt att fortfarande är så stora skillnader mellan sektorerna.

Gun-Britt Hägglund Strandh, förhandlingschef i Region Västernorrland, kan dock inte lova en ny satsning på tandsköterskorna nästa år.

– Nej, det är för tidigt att säga. Vi har precis påbörjat löneprocessen för 2020.

Jämtland Härjedalen sist

Gunvi Dahlström, Visions ordförande i Region Jämtland Härjedalen, är inte förvånad att hennes avdelning kommer sist med 2,1 procent.

– Vi är såklart inte nöjda, men vi är väl den fattigaste regionen i landet och har neddragningar på 100 tjänster på gång. Ekonomin är så dålig att vi till och med har flyttat löneutbetalningarna till den 27 varje månad för att slippa låna pengar till lönerna, säger hon.

Undersökningen visar också att löneprocessen, där chef och medarbetare pratar med varandra om mål, förväntningar, krav, uppnådda mål, resultat och lön, fungerar allt bättre. Tidigare har till exempel den individuella lönesättningen bland medicinska sekreterare och tandsköterskor fungerat dåligt på många håll men i år svarar över hälften av Visions avdelningsordförande att löneprocessen gått bra.

– Allt är ju inte optimalt, men vi tycker att processen går bättre och bättre för varje år, säger Carl Wyckman i Visions avdelningsstyrelse i Region Kalmar län.

Skrev i Facebookgrupp

Om löneprocessen inte fungerar som den ska kan det vara läge att ta hjälp av facket. Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel i Region Kalmar län skrev i Facebookgruppen Vi läkarsekreterare/medicinska sekreterare i Sverige att han inte hade haft något lönesamtal. En kollega uppmanade honom att kontakta Vision.

Så mycket ökade regionernas löner 2019
Västernorrland 3,1
Kalmar 3,0
Sörmland 2,9
Jönköping 2,8
Blekinge 2,7
Dalarna 2,7
Östergötland 2,7
Västmanland 2,5
Kronoberg 2,4
Norrbotten 2,4
Region Skåne 2,4
Stockholm 2,4
Gävleborg 2,3
Halland 2,3
Uppsala 2,3
V G-regionen 2,3
Jämtland/Härjed. 2,1
Värmland Saknas
Västerbotten Saknas
Örebro Ej klart
Region Procent

– Jag hade ett medarbetarsamtal men vi pratade aldrig om lön. Jag såg bara ökningen på lönespecifikationen. Jag var visserligen nöjd med löneökningen på 1050 kronor men jag hade inget resultatsamtal med chefen och jag förstod inte varför jag fick den löneökning jag fick, säger han.

Dennis Örcel Lindgren kontaktade Carl Wyckman på Visionavdelningen som tog kontakt med arbetsgivaren. En vecka senare blev han och kollegerna inbjudna på individuella resultatsamtal.

– Det är ett klockrent exempel på hur det ska gå till när det inte fungerar. Den lönesättande chefen fick lära sig hur löneprocessen ska gå till och det var inga ”hard feelings”, säger Carl Wyckman.

Nu har Dennis Örcel Lindgren mycket bättre koll på varför han har den lön han har och vad han behöver göra för att höja lönen ytterligare.

– Det kändes bra att få den här återkopplingen. När jag jobbade privat tidigare hade vi varken medarbetarsamtal eller lönesamtal. Jag hade helt enkelt inte så bra koll på hur hela löneprocessen skulle gå till, säger han.


Relaterade artiklar