Utveckling

Kan en app göra ­kommunen tryggare?

23 september 2019

Hallå där, Christoffer Hernestig, hållbarhetsstrateg i Trelleborgs kommun.

– Inte appen i sig, men den gör att vi kommer närmare medborgarna, vilket ger ett bra underlag för vår planering och analyser. Med appen Anmäl hinder kan man rapportera allt från snubbelhål i marken till otrygga platser. Tidigare fick man vänta tills man kom hem för att ringa eller mejla kommunen. Nu snabbas processen upp, det blir en utveckling av demokratin.

Hur gör man en anmälan?

– Först måste du ladda ned appen, sedan beskriver du vad du vill rapportera. På en karta kan du visa vilken geografisk plats det handlar om och ta en bild på det du vill anmäla. Du kan välja om du vill ha återkoppling eller inte.

Är Trelleborgsborna med på noterna?

– Ja, sedan starten i juni har vi fått in 130 anmälningar. En kommuninvånare, som inte hade något att anmärka på, tyckte att det var superbra att vi tagit fram den här tjänsten.

Vad är det för synpunkter som kommer in?

– Vanligast är hinder på gångbanorna eller rötter som fått asfalten att spricka så att det finns snubbelrisk. Många har också synpunkter på att belysningen är trasig eller bristfällig och att bilarna kör för fort.

Kan man inte lika gärna ringa eller mejla kommunen om man har klagomål eller synpunkter?

– Absolut, appen är bara ett kompletterande verktyg. Fördelen är att den är så enkel att använda. Har du mobilen med dig kan du göra en anmälan direkt när du är ute och promenerar och upptäckter något som skulle behövs åtgärdas.

Christoffer ­Hernestig

Titel: Hållbarhets­strateg.
Arbetsplats: Kommunledningskontoret i Trelleborgs kommun.
Ålder: 31 år.
Bor: Lägenhet i Malmö.
Fritid: Klättra, laga mat och göra utflykter i naturen och till Köpenhamn.
Bästa arbetsredskap: En bra medborgardialog med Trelleborgsborna.

Detta är trygghetsappen

  • Appen ”Anmäl hinder” togs ursprungligen fram av Göteborgs stad, som även fått ett pris för sitt projekt. I Skåne har Sjöbo kommun använt den och delat med sig av sina erfarenheter till Trelleborg där den nu lanseras på bred front.
  • Syftet med appen, som kan laddas ner via App store och Google play, är att underlätta för allmänheten att anmäla otrygga platser och enkelt avhjälpta hinder.
  • Appen utgår från Boverkets föreskrift BFS 2011:13 ”Enkelt avhjälpta hinder”.

Relaterade artiklar