• Amanda Hansson Veronica Johansson, Josefine Carlsson och Erik Hellstrand-Junhem är missnöjda med de löner som erbjuds.

Student

Studenter kräver högre löner

19 augusti 2019

”Orimligt låga”. Så beskriver studenterna som går den tvååriga utbildningen till vårdadministratör i Region Jönköpings län de löner de erbjuds under sommaren i väntan på att nästa termin ska börja.

Många av studenterna som går utbildningen till vårdadministratör på Jönköping International Business School är missnöjda med nivån på de löner som regionen erbjudit dem att jobba för under sommaren. Därför har de skrivit en debattartikel som nyligen publicerats i Jönköpings-Posten.

– De flesta har erbjudits löner på mellan 21 000 och 23 000 kronor. Många är förvånade över löneläget, säger studenten Erik Hellstrand-Junhem.

Joakim Silva, HR-direktör i Region Jönköpings län, säger att han inte kan kommentera löneläget för förstaårsstudenterna, eftersom han inte har tillgång till någon statistik över dessa löner. Ingångslönen på 22 300 kronor för en nyutexaminerad färdigutbildad vårdadministratör tycker han däremot är rätt satt.

– Men det viktiga tycker jag är att man kan göra lönekarriär hos oss. Tittar man på hela landet ligger vi väldigt bra till, säger han.

Att studenterna är förvånade över löneläget kommenterar han så här:

– När man börjar sina studier bör man vara medveten om vilken lön man går in på i det yrke man valt. Därför förstår jag inte om man är förvånad över lönen.


Relaterade artiklar