• Inger Lindblad (stående) och Moa Holgersson (sittande) arbetar på akutkliniken vid universitetssjukhuset i Örebro.

Arbetstid

Fick hel semester i år

19 augusti 2019

Den här sommaren blev det äntligen en sammanhängande semester för Inger Lindblad, medicinsk vårdadministratör på akutkliniken vid universitetssjukhuset i Örebro.

– Man känner att man har mer ork. Och även om vi haft mycket att göra i år också har vi inte behövt avbryta semestern för att ta så många extrapass. Jämfört med förra året är det stor skillnad, vi har knappast behövt hoppa in eftersom vi kunnat anställa fyra vikarier.

Som Tidningen Vision berättade i våras har de tidigare somrarna varit tuffa. Då var det svårt att få tag på vikarier till akuten och personalen fick täcka upp för varandra. Det ledde till berg av övertidstimmar, trötthet och många sjukskrivningar under höstarna. Men efter en lång facklig kamp höjdes lönetillägget från 1 800 till 4 600 kronor i månaden, vilket gav hopp om att få fler sökande till semestervikariaten. Och i år har kliniken verkligen klarat sommarbemanningen, enligt enhetschefen Carina Berzelius.

– Jag har inte hört rakt av att vikarierna sökt sig hit för pengarna, men såklart att det kan ha lockat, säger Carina Berzelius, som dock är mer nyfiken på vad det höjda lönetillägget kommer att betyda framöver.

– Det ska bli spännande att se när vi nästa gång utlyser en fast tjänst. Hittills har vi aldrig haft någon sökande från en annan klinik som redan har fast tjänst.


Relaterade artiklar