• ”Det här gör att vi känner oss mer motiverade och uppskattade”, säger den medicinska vårdadministratören Inger Lindblad.

Lön och villkor

Tillägg ska locka folk

9 april 2019

De medicinska vårdadministratörerna på akutkliniken på universitetssjukhuset i Örebro har två tuffa somrar bakom sig. Orsaken är brist på vikarier.

Eftersom det inte gått att få tag i vikarier har de tolv fast anställda medicinska vårdadministratörerna fått täcka upp för varandra. Något som lett till att de samlat på sig hundratals övertidstimmar under sommarmånaderna.

– Vi har haft det jättekämpigt. Eftersom vi fått gå in för varandra under somrarna har vi blivit ganska trötta och det har blivit en del sjukskrivningar på höstarna. Man behöver få vila, vi har en mycket hög arbetsbelastning, säger Inger Lindblad, medicinsk vårdadministratör och Visions ombud på akutkliniken.

Men nu är det alltså klart – lönetillägget för de medicinska vårdadministratörerna på akutkliniken höjs efter en lång facklig kamp från 1 800 till 4 600 kronor i månaden.

– Det känns fantastiskt, säger hon.

Nu hoppas både fack och arbetsgivare att fler ska lockas att söka fasta tjänster och sommarvikariat på akuten, trots krav på att arbeta både midsommar och julafton, det vill säga helger, kvällar, och natt.

– Förhoppningsvis leder det här till att fler vill jobba på akuten och då blir arbetsmiljön bättre, säger Malin Eriksson Söderlund, ordförande för Vision i region Örebro län.

Efter beslutet har flera personer redan hört sig för om möjlighet att sommarjobba på kliniken.


Relaterade artiklar