• Anders Ådemo.

Går det att köra rally i en elbil?

9 april 2019

Fem frågor till Anders Ådemo, marknadschef på PiteEnergi.

– Det går alldeles utmärkt, även utan en brummande bensinmotor. Det blir en annorlunda upplevelse när man inte hör motorljudet, det känns hållbart och bra i magen.

Varför ordnar ni ett elbilsrally?

– PiteEnergi är med i ett projekt, Lika bra med celler-i, som handlar om att undersöka hur elbilar klarar sig i det kalla klimatet och sprida budskapet att det funkar bra att ta sig fram även om vi har lite avstånd här i Norrland. Rallyt är ett roligt event och ett bra sätt att sprida kunskap.

Så hur klarar sig elbilarna i vinterklimatet?

– Bra, men det varierar naturligtvis från märke till märke. Batterierna blir allt bättre och bilarna tar sig allt längre på en laddning. Rallyt startade i Luleå och gick 17 mil till Jokkmokk norr om polcirkeln där bilarna laddades och dagen efter 14 mil till Älvsbyn.

När tror du att elbilarna kommer på bred front?

– Vi ser rapporter om att det blir fler för varje år, möjligheten till laddning förbättras stadigt, vilket gör det allt lättare att köra elbil även här uppe i Norrland. Det är tjänster som vi på PiteEnergi levererar både till privatpersoner och företag. Infrastrukturen är en viktig del för att skapa förutsättningar för en elbilsboom. 

Vad kör du själv för bil?

– En hybridbil, en Toyota C-HR. Men jag funderar faktiskt på att köpa en ren elbil. Vi måste alla dra vårt strå till stacken och utvecklingen av elbilar går rasande snabbt.

Anders Ådemo

Ålder: 42 år.
Yrke: Marknadschef.
Arbetsplats: PiteEnergi.
Familj: Fru och två barn.
Bor: Hus i Piteå.
Fritid: Fotbollstränare för Piteå IF flickor 04.

Elbilsrallyt

Projektet ”Lika bra med celler-i” är ett samarbetsprojekt mellan PiteEnergi, Luleå Energi, och näringslivskontoren i Bodens och Älvsbyns kommuner och biltestföretaget Arctic Falls. Inom ramen för projektet ordnades i februari elbilsrallyt e-GrandPrix Nordic för fjärde gången. I år var världsmästaren i rally 1984, Stig Blomqvist, inbjuden gäst.


Relaterade artiklar