• Det är glada miner när Jessica Eriksson, tränar självförsvar ihop med Jessica Gren och instruktör Elisa Wilhelmsson.

Utveckling

Förbereder sig på hot

2 mars 2019

En hotfull incident på akuten i Kalmar var grunden till ett initiativ från personalen till en självförsvars­kurs. Medicinska sekreteraren Jessica Eriksson har varit med om obehagliga situationer tidigare, och nappade.

– Till exempel var det för några år sedan en patient som kastade en blomkruka som flög i bitar i väntrummet. Besökaren slog hårt på plexiglaset till receptionen, men jag hann stänga luckan och ringde polisen, berättar hon.

Enligt Jessica Eriksson är sekreterare på akuten i Kalmar särskilt utsatta nattetid, eftersom de då sitter avskilt från övrig personal.

– Vi har dock väktare som sitter i rummet bredvid oss numera, vilket känns väldigt bra. Men det känns också tryggt att veta hur jag skulle kunna försvara mig om något skulle hända, i arbetet såväl som i privatlivet.

Jessica Eriksson har nyligen avslutat grundkursen om sju tillfällen hos Kalmar självförsvar, och kommer troligtvis att gå fortsättningskursen.

– Det handlar inte om att lära sig slåss, utan om att kunna läsa av personer och undvika slag innan de sker. Jag känner mig faktiskt tryggare nu.

Trots att det handlar om anställdas säkerhet måste de själva stå för kostnaden för kursen och gå den på sin fritid. Verksamhetschefen Björn Flodmark hänvisar till andra vidtagna åtgärder, som närvaro av väktare och nya rutiner för hur hotfulla personer ska avvisas.

Jessica Eriksson igen:

– Jag har gjort en livsinvestering som jag hoppas på att inte behöva använda.


Relaterade artiklar