• Varslet på Södersjukhuset omfattar 50 undersköterskor, 25 läkare och 25 administratörer.

Arbetsmarknad

Flera sjukhus drar i nödbromsen

28 november 2019

Oron bland Visions medlemmar är stor efter varslen på sjukhusen i Region Stockholm. Danderyds sjukhus och Södersjukhuset har varslat sammanlagt 200 medarbetare om uppsägning.

– Det är väldigt oroligt. Personalen får jobba mer övertid och springa fortare trots att vi redan tycker att vi jobbar så hårt vi kan. Förutom nedskärningarna är vi också inne i en omorganisation med byten av chefer och områden, säger Birgitta Eklund, ledamot i Visions styrelse på Danderyds sjukhus. 

Danderyds sjukhus ska spara 320 miljoner kronor nästa år och Södersjukhuset ungefär lika mycket.  På Södersjukhuset omfattar varslet 50 undersköterskor, 25 läkare och 25 administratörer. Danderyds sjukhus har ännu inte meddelat vilka yrkesgrupper som berörs.

Även Södertälje sjukhus ska spara 60 miljoner kronor och centrala hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm har informerat om att 60-70 tjänster ska bort.

– Vi förväntar oss nu att Region Stockholm, som är en av Sveriges största arbetsgivare, ska kunna klara omställningen utan att behöva säga upp så många anställda, utan istället omplacera de allra flesta, säger Visions förbundsordförande Veronica Magnusson i ett pressmeddelande.

I somras varslade Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge 550 administrativa tjänster. Sedan dess har personal gått i pension eller sagt upp sig så enligt senaste siffrorna rör det sig om ett 40-tal tjänster som försvinner, något Tidningen Vision skrev om i går.

I november varslades Karolinska universitetssjukhuset också 250 läkare och 350 undersköterskor.

Även Sahlgrenska universitetssjukhuset i Västra Götalandsregionen har ekonomiska problem och måste spara omkring 500 miljoner nästa år. Sjukhuset har inte lagt några varsel men antalet anställda ska minska med 400 tjänster.


Relaterade artiklar