• Vårens miljardunderskott har vuxit och arbetsgivaren signalerar om nya varsel som innefattar alla yrkeskategorier, enligt Pernilla Helmersson.

Lön och villkor

Personal flyr Karolinska

25 oktober 2019

I slutet av november startar MBL-förhandlingarna om den administrativa personal som sägs upp på Karolinska. Många Visionmedlemmar, bland annat flera lokala ombud, har redan sagt upp sig själva.

Efter vårens varsel om att 550 administrativa tjänster ska bort från Karolinska universitets­sjukhuset har en komplicerad omorganisation tillkommit. Läget är mycket pressat, enligt Pernilla Helmersson, ordförande i Visions sektionsstyrelse.

– Allt händer på en gång och arbetsgivaren har ibland svårt att skilja på varsel och omorganisation. Där måste vi alla hjälpas åt för att få ihop helheten genom facklig samverkan.

Oroliga medlemmar hör av sig till styrelsen varje dag.

– De får konstiga signaler av sina chefer, rykten sprids och får fötter som sanningar, säger Pernilla Helmersson.

Förhandlingar pågår nu om ett lokalt kollektivavtal som går ut på att hela regionen blir turordningskrets. Därefter är det dags för MBL-förhandlingar i varje enskilt ärende. De inleds sannolikt under andra halvan av november och innan dess ska sektionsstyrelsen få listan med namnen på dem som arbetsgivaren vill säga upp.

Hur många som i slutändan blir av med jobbet är ännu oklart.

– Ganska många har redan sagt upp sig – och kanske inte de som arbetsgivaren hade tänkt sig skulle sluta. Tyvärr har vi i och med detta blivit av med många drivande personer i våra ombudsteam, säger Pernilla Helmersson.


Relaterade artiklar