• ”Än så länge är varslet bara en siffra, och ett frågetecken”. Pernilla Helmersson gör klart att facket ska jobba hårt för att värna sina medlemmar.

    ”Än så länge är varslet bara en siffra, och ett frågetecken”. Pernilla Helmersson gör klart att facket ska jobba hårt för att värna sina medlemmar.

Lön och villkor

Karolinska varslar 550 medarbetare

3 juni 2019

Karolinska universitetssjukhuset i Region Stockholm har varslat 550 medarbetare och chefer på administrativa tjänster i Solna och Huddinge om uppsägning.

Det är onsdag eftermiddag i mitten av maj och Visions arbetsplatsombud på Karolinska universitetssjukhuset i Solna har snabbinkallats. 10–15 personer har trängt ihop sig i ett mötesrum och diskuterar konsekvenserna av gårdagens besked: att 550 medarbetare och chefer på administrativa tjänster i Solna och Huddinge varslas om uppsägning.

– Ledningen var tydlig med att det främst kommer att drabba Visions medlemmar. Och det är ett brett varsel som inte drabbar någon enskild yrkeskategori. Det gäller alla administrativa tjänster på alla staber, teman och funktioner, säger sektionsordförande Pernilla Helmersson.

Orsaken till varslet är att sjukhuset ­beräknas gå med en miljard kronor back i år. Och varslet till trots har sjukhusledningen gjort klart att vårdverksamheten ska värnas.

– Men vården är inte bara läkare, sjuk­sköterskor och undersköterskor. Man behöver även dem som ledningen brukar kalla ”övriga”, det vill säga våra medlemmar. De är det magiska kittet som får vården att fungera, säger Pernilla Helmersson.

Vi kommer att kämpa för varje enskild medlem

Pernilla Helmersson, sektionsordförande

Än så länge är varslet en siffra på ett papper. Men så fort sparbetingen på varje enskild verksamhet blivit klara startar samverkan och förhandling med facken: Konsekvens­bedömningar, omplaceringsutredningar och MBL-förhandlingar om turordning och enskilda medlemmar. Hur många och vilka som eventuellt sägs upp ska vara klart i november.

– Vi får kavla upp ärmarna och vara tillgängliga hela sommaren. Vi har rustat vår lokala fackliga organisation med ombudsteam som kan stötta varandra. I värsta fall blir det 550 ärenden. Alla är unika och oavsett titel lika viktiga. Vi kommer att kämpa för varje enskild medlem, säger Pernilla Helmersson.      


Relaterade artiklar