• Tandsköterskan Michaela Kirchner framför väggen med kärleksfulla hälsningar från Sorseleborna.

Bombades med kärlek

31 oktober 2018

Uppsagda tandsköterskor i Västerbotten får starkt stöd.

Fem tandsköterskor har sagts upp på grund av arbetsbrist från Folktandvårdsklinikerna i Malå, Sorsele och Norsjö. Tandsköterskan Michaela Kirchner, som även är Visions ombud, har jobbat i tio år på kliniken i Sorsele och är en av dem som sagts upp.

– Det värsta är att patienterna inte kommer få någon hjälp. Det känns fruktansvärt.

Tidigare har tandsköterskorna kärleksbombats med teckningar av hjärtan och söta mjukdjur. Det har varit Sorselebornas sätt att visa sin uppskattning och sitt stöd.

– Det var jättebra, det kändes jättekul. Men tyvärr hjälpte det inte så mycket, säger Michaela Kirchner.

Anna-Maria Stenlund Berggren, tillförordnad tandvårdsdirektör i Västerbottens läns landsting, förklarar uppsägningarna med att det är svårt att få tag i tandläkare till klinikerna i inlandet och att landstinget har fått tuffa besparingskrav på senare tid.

– Vi har ett stort underskott som vi måste komma till rätta med och vi har också haft en bemanning som är för hög i de här delarna av länet. Det gör ont att folk måste sluta sina jobb, men vi måste helt enkelt anpassa oss efter det uppdrag vi fått av politikerna.

Samtidigt söker landstinget efter tandsköterskor i de större städerna, exempelvis i Umeå. De fem tandsköterskorna har fått omplaceringserbjudanden. En av dem har tackat ja, men övriga har avböjt.


Relaterade artiklar