• Eleonora Neij (till höger) överväger att byta jobb efter 22 år som tandsköterska eftersom lönen inte räcker sedan hon mist sin man. Nina Rosell (till vänster), fackligt ombud.

Lön och villkor

Protester mot låga löner

31 maj 2018

Totalt har drygt 410 anställda inom Folktandvården i Region Jönköpings län skrivit på tandsköterskornas upprop för högre löner. Uppropet har skickats till folktandvårdens ledning och till politikerna i regionen.

En av dem som skrivit på är tandsköterskan Lena Bergdahl som jobbar på Odontologiska institutionen i Jönköping. Sedan årsskiftet jobbar hon extra varannan helg inom hemtjänsten för att få ekonomin att gå ihop.

– Jag tycker egentligen att man ska kunna klara sig på en heltidslön, men man gör det man måste, säger hon.

En annan som undertecknat uppropet är Eleonora Neij. Hon arbetar som tandsköterska på Norrahammar Folktandvård, strax utanför Jönköping. I Eleonoras tjänst ingår mycket självständigt arbete med förebyggande tandvård inriktad på barn. Efter 22 år som tandsköterska har hon en lön på 25 400 kronor. En lön som inte förslår sedan hon för ett år sedan blev änka, med två söner som fortfarande bor hemma. I dag lever hon i en ekonomiskt utsatt situation.

– Det innebär mycket stress och press att leva så här, säger hon.

För att lösa situationen letar hon nu efter ett nytt jobb med högre lön. Kanske blir hon butiksbiträde framöver.

– Jag tycker om mitt yrke och trivs på min arbetsplats, det handlar inte om det. Men löneutvecklingen är för dålig, konstaterar hon.

Tandvårdsdirektör Agnetha Bartoll säger att folktandvården de senaste åren satsat på tandsköterskorna och att lönen för nyutexa­minerade höjts för att locka personal. Att det finns tandsköterskor som behöver ha flera jobb och som överväger att byta jobb på grund av lönen kommenterar hon så här:

– Jag kan som tandvårdsdirektör inte ta något ansvar för prisutvecklingen i samhället eller hur folk väljer att leva sina liv. Det ligger utanför mitt uppdrag.  

TANDSKÖTERSKEUPPROPET

För fyra år sedan skrev tandsköterskorna i regionen till folktandvårdsledningen och påtalade problem med låga löner för nyutexaminerade tandsköterskor och skral löneutveckling för erfarna tandsköterskor. Men problemet finns fortfarande kvar, anser Visions fackligt förtroendevalda, som tagit initiativ till ett nytt upprop. Snittlönen för en tandsköterska i Region Jönköpings län ligger på 25 598 kronor i månaden år 2017. Det vill säga 450 kronor under rikssnittet, enligt siffror som Tidningen Vision tagit fram.


Relaterade artiklar