AI används redan inom olika områden och utvecklas konstant. AI-tekniken tog i år ett jättekliv fram när den utvecklats till att genom att inhämta information kunna lära sig själv, så kallad generativ AI och kan nu utföra komplexa och analytiska uppgifter. Detta blev tydligt för allmänheten när Chat GPT släpptes i våras. Chat GPT är skapat av det amerikanska företaget Open AI och liknar en vanlig chatt, men det är ett AI-system som svarar.
World Economic Forum WEF, listade i våras i deras rapport Future of the jobs de kompetenser och egenskaper för oss som kommer att vara viktiga för framtiden och i och med AI. Bland de främsta hittar vi kreativ och analytisk förmåga men också nyfikenhet, lärande och flexibilitet.
Rapport: Future of the jobs (weforum.org)
Futurion är tjänstemännens tankesmedja för framtidens arbetsliv och grundades 2016 av TCO-förbunden och TCO. Futurions uppdrag är att vara en tongivande tankesmedja för framtidens arbetsliv. I våras listade de fem jobb som troligen inte kommer slås ut av AI och förblir relativt oförändrade i framtiden.
Fem jobb som inte slås ut av AI (futurion.se)
AI kommer att förändra mer än vi tror
Vi har ställt några frågor till Futurions VD Ann-Therese Enarsson, för insikt kring AI och framtidens arbetsmarknad.
Ann-Therese Enarsson ser att AI kommer förändra arbetsmarknaden mycket mer än vad vi tror och att arbetsgivarna ännu inte alltid vet om hur mycket och på vilket sätt. Jobb som vi betraktat som relativt säkra, exempelvis animation och programmering, kommer också att ersättas. Det kommer att ske stora förändringar och det kommer också bli svårare att dra gränsen mellan vad som är AI-producerat och vad som inte är det. AI smälter samman med många roller.
– I princip alla tjänstemannayrken kommer att påverkas. Arbetar du med text, bild eller research så påverkas du kanske i något högre grad än andra just nu. Däremot kommer naturligtvis en del fysiska arbetsuppgifter som inom arbetaryrken finnas kvar. Vårt råd är att hela tiden framtidssäkra dig genom att förstärka dina kompetenser. Och då främst inom de områden som är svårast att ersätta med AI, säger Ann-Therese.
Det kommer såklart även i framtiden finnas kompetenser som kommer vara relevanta på arbetsmarknaden där AI har svårt att ha överhanden. Ann-Therese lyfter fram kreativitet, förhandlingsförmåga och social kompetens.
– AI kan vara kreativt inom bestämda ramar – typ "ta fram en trallvänlig popmelodi" – men ha svårt att tänka utanför boxen. Vi brukar påminna om att möta AI med HI, dvs att stärka de humana intelligenserna. Bland våra mänskliga förmågor kommer AI ha svårt att ersätta fingerfärdighet och att "tänka utanför boxen", säger hon.
Krävs att man själv är drivande och nyfiken
Som tips för att kompetensutveckling nämner Ann-Therese att läsa böcker, men också att prova olika AI-verktyg, logga in och lek och lär! Var aktiv vad gäller kompetensutveckling, sök och efterfråga kompetensutveckling på din arbetsplats och framför allt genomför den kompetensutveckling du erbjuds. Det kommer att krävas att man själv är drivande och nyfiken för sitt lärande. Sedan kan staten, facket eller arbetsgivaren vara ett stöd om det behövs finansiering eller liknande.
Både spännande och skrämmande
För de unga som ännu inte kommit ut i arbete ännu är ju framtidens arbetsmarknad deras enda arbetsmarknad. Vi frågade en av Visions studentinformatörer, Annie Rydlinger, som pluggar Medie- och kommunikationsvetenskap på Södertörn, hur hon funderar kring AI och framtidens arbetsmarknad.
– AI både är spännande och skrämmande för på samma sätt som många andra är jag fascinerad över AI och framväxten kring detta på senare tid. Den är fantastisk på många sätt och kan verkligen vara till hjälp för att få arbeten gjorda som annars tar lång tid, exempelvis att söka fram cancerdiagnoser så att våra sjuksköterskor och läkare kan få mer tid med sina patienter. Men AI är samtidigt skrämmande, dels för hur den kan arbeta självständigt ju mer tiden går, men också hur den kan komma att ersätta många yrken i framtiden. Automatisering av arbeten har ju skett tidigare i historien exempelvis industriella revolutionen, där människor också ersattes av maskiner. Men jag hoppas att den kommer att användas för att effektivisera arbeten och möjlighet att bearbeta komplex information eller komplexa frågor mer effektivt och inte leda till en större arbetslöshet.