Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Johanna Sigfridsson och Linnea Vikström håller upp sin uppsats.

Hot och våld normaliserat inom socialtjänsten

2022-11-21

Socialsekreterares upplevelser av hotfulla situationer i arbetet är ett viktigt och ständigt aktuellt ämne. Det var juryn enade om när de utsåg kandidatuppsatsen ”Du vet aldrig vem du kan stöta på när du går in till jobbet på morgonen” till vinnare av Visions socionomstipendium 2022.

Bakom den vinnande uppsatsen står författarna Johanna Sigfridsson och Linnea Vikström som båda studerat Socionomprogrammet vid Umeå universitet. Genom tematisk analys intervjuade de under våren 2022 ett antal medarbetare vid socialtjänsten i en medelstor svensk kommun.

– Resultatet visar att de flesta är överens om att hot och våld på arbetsplatsen inte skulle vara okej i till exempel en mataffär, men att många räknar med att det ingår i jobbet som socialsekreterare. De vi intervjuade förminskade ofta sina upplevelser och avstod från att anmäla om man upplevt en hotfull situation i arbetet. Så ska det inte behöva vara, enas författarna.

Anledningen till att många avstod från att anmäla handlar framför allt om två faktorer: dels att man inte vill att privata uppgifter kommer ut i en polisanmälan, dels att många anser att det inte är lönt att anmäla eftersom det sällan leder till konsekvenser.

– De intervjuade i uppsatsarbetet berättade att de hellre vände sig till kollegor för att få stöd eftersom det saknades uttalad stöd från chefer och ledare, berättar Johanna Sigfridsson.

Saknas rutiner

Att det finns en medvetenhet om att socialarbetare många gånger är ett tufft och utsatt yrke råder det inga tvivel om. Ändå saknas ofta stöd och rutiner för hur hoten ska hanteras.

– I en del situationer fanns det stöd att få först efter att en situation hade uppstått, men det var väldigt få som arbetade förebyggande med frågorna. Många gånger var det också oklart vart man skulle vända sig om man upplevt en hotfull situation, säger Linnea Vikström.

Ämnet hot och våld inom socialtjänsten engagerar Johanna och Linnea eftersom de båda erfarit utsatta situationer under praktik på en socialtjänst inom myndighetsutövning.

– Det fanns en del tidigare forskning ur olika perspektiv men ingen som gick på djupet i kombinationen av medarbetares upplevelser och tillgängligt stöd. Vi ville undersöka varför det av så många anses vara okej att bli utsatt för hot på jobbet som socialsekreterare och hur det kommer sig att det är så normaliserat, menar Linnea och Johanna.

Vill sprida en annan kultur

Kunskaperna från uppsatsskrivningen tar Linnea och Johanna med sig nu när de snart tar examen från socionomprogrammet.

– Jag är mån om att sprida en kultur där det är mer okej att prata med sina kollegor och efterfråga stöd från chefer och ledning. Om man inte pratar om det kan det heller inte bli någon förändring, menar Johanna Sigfridsson.

Stipendiet om 20 000 kronor innebär ett välkommet tillskott.

– Jag är så stolt över mig själv och över oss som lyckats nå ut med vårt budskap. Pengarna är verkligen bara en bonus, det stora för oss är att ha vunnit. Det betyder väldigt mycket, avslutar Linnea Vikström.

Så lyder juryns motivering:

’’Författarna lyfter socialsekreterares upplevelser av hot och våld på arbetsplatsen på ett mycket förtjänstfullt sätt. Detta är ett aktuellt tema för Visions medlemmar som verkar inom socialtjänsten och vi ser ett stort värde i att författarna lyfter vikten av stöd för socialsekreterare som upplevt hot och våld i sina arbeten. Vi ser fram emot att uppmärksamma författarna och denna uppsats som lägger ett stort fokus på arbetsplatser där Visions medlemmar kan arbeta.”

Visions stipendier

Nyheter

Till arkivet

Fakta

Visions socionomstipendium delas ut varje år till en uppsats inom socialt arbete. Vinnarna får dela på 20 000 kronor.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss