Räddade sommartiden i Umeå
När kommunen ville slopa sommartiden ställde Marie upp på Visions sida av förhandlingsbordet.
1967 fattades ett beslut i Umeå kommun att tjänstemän skulle arbeta sommartid mellan maj och september i utbyte mot en halvtimmes övertid varje dag. På 2010-talet hävdes beslutet och anställda vid Umeå kommun såg ut att förlora både sin sommartid och rätt till halvdag innan röd dag, något som ledde till enorma protester och ett år av förhandlingar.
Marie Sandström jobbar som nämndsekreterare och valsamordnare i Umeå och var en av de som satt på Visions sida av förhandlingsbordet.
Hur gick det i förhandlingarna, och vad kom ni fram till för resultat?
– Det slutade med att vi fick behålla sommartiden i juni, juli och augusti och samtidigt fick rätt till semesterväxling. På så sätt kan man nu välja om man vill byta sin semesterersättning mot extra semesterdagar. Vi gjorde också om halvdagarna till en timbank som man själv kan distribuera över. Nu har varje medarbetare 26 timmar att ta ut när man själv vill. Något som är bra då halvdagarna ofta är kopplade till kristna traditioner som inte är relevanta för alla idag.
Läs också: 4 000 kronor extra i glesbygdstillägg
Varför tror du att ni lyckades?
– Det var ett sådant enormt engagemang från medlemmarna att det var svårt att inte lyssna på. Och under förhandlingarna jobbade vi med politisk påverkan i form av till exempel debattartiklar för att skapa opinion i frågan.
Hur togs beslutet emot bland medlemmarna?
– Till största del positivt. Några var missnöjda över att förlora två månader sommartid, men sedan vi infört flextid är övertiden redan kompenserad. Därför kändes detta som ett bra resultat och vi hade en otrolig sammanhållning och kämparanda med enorm uppslutning bakom frågan.
Läs också: Linda jobbar för bättre arbetsmiljö i Växjö
Har ni några andra exempel på facklig handlingskraft?
– Just hos oss jobbar vi med att se till våra medlemmars intressen när det gäller förändringar i verksamheten. Vi får ofta se på förslag innan de genomförs och kan vara med och styra om dem för att de ska passa medlemmarna bättre. Vi har en nära dialog både med medlemmarna och arbetsplatsen.
Har du några tips till andra som vill påverka sin arbetsplats?
– Frågor som förmåner och arbetstider tycker jag aldrig att vi ska sluta jobba med. Fråga medlemmarna vad de vill ha och jobba med det. På så sätt kan arbetsgivarna också skapa mer attraktiva arbetsplatser där man lättare kan behålla talang.
Missa inte Visions handlingskraftskarta – full av exempel på facklig framgång!
Handlingskraftskartan