”Vi kämpade för mer semester i 15 år”
År efter år jobbade Jane Lindström och Anna Gynning, förtroendevalda inom Region Gotland, för att införa semesterväxling. Till slut lyckades de – och resultatet blev en succé.
Det krävdes ett enormt tålamod, smarta strategier och åratal av fackligt arbete för att de förtroendevalda inom Region Gotland skulle få igenom sitt krav på semesterväxling. Jane Lindström som är ordförande och Anna Gynning som är vice ordförande på Vision i Visby, fick kämpa tillsammans för att lyckas.
– Vi har försökt få igenom semesterväxling så länge! Det började redan för 15 år sedan. Vi tog upp det på löneöversynen varje år men fick ständigt kalla handen från arbetsgivaren som bara sa: nej, nej, nej. De ville verkligen inte gå in i ett sådant här avtal, säger Jane.
– Men vi jobbade vidare och fortsatte ta upp det. Vi nötte liksom in det. Många kommuner på fastlandet hade fått igenom semesterväxling och vi kände att: Kan de så kan väl vi? Vi ville verkligen att alla våra medlemmar skulle få avtalet också, berättar Anna.
Försöksperiod visade på nöjda medlemmar
För två år sedan öppnade arbetsgivaren äntligen för att införa en försöksperiod. Och det blev väldigt populärt direkt.
– Då kände vi att det räcker om bara tio av våra medlemmar ansöker om semesterväxling, så har vi gjort något bra. Men det var betydligt fler som ansökte, säger Jane och skrattar.
Från och med 2020 är det inte längre ett försök utan ett stadigvarande avtal. Det gjordes en utvärdering, både från ett fackligt perspektiv och från ett arbetsgivarperspektiv, som visade att alla var nöjda med utfallet och vad det hade gett.
– Medarbetarna som provat gav tummen upp. Det handlar ju om att skapa ett hållbart arbetsliv för våra medlemmar. Vi var så glada att vi fick igenom det till slut, säger Anna.
Extra semesterdagar uppskattas av medlemmarna
För medlemmen Agnes Ekbom Aldrin på Bygglovsavdelningen i Visby har semesterväxlingen varit otroligt värdefull. Inte minst för att hon fått mer tid för sina hobbys.
– Det är en superbra grej! Jag uppskattar det verkligen. De här fem extra semesterdagarna ger mig mer tid att vara kreativ på fritiden. Jag tycker mycket om att rita och måla, till exempel. Jag brukar även odla en del hemma i trädgården och jag tycker om att plantera. Det är rätt vardagliga saker, men det betyder mycket för mig.
Att byta en del av semestertillägget mot lediga dagar var ett enkelt val för Agnes.
– Förlusten av pengarna är inte så stor. Jag värdesätter möjligheten att få vara ledig och det är viktigt för mig att få den här friheten. Det har varit ett jätteplus att kunna ta en tre- eller fyradagarshelg ibland, istället för tvådagars, säger Agnes Ekbom Aldrin.
Tips: Lyft fram goda exempel vid förhandlingen
Så vilken taktik använde då Visions förtroendevalda på Gotland för att lyckas övertyga arbetsgivaren att införa semesterväxling?
– Det var verkligen en nötning. Vi väntade ut arbetsgivaren. Till slut insåg de att om folk ska söka jobb här, om Region Gotland ska vara en attraktiv arbetsgivare, så är semesterväxling en viktig del av det, säger Jane Lindström.
Anna Gynning avslutar med några handfasta tips till andra förtroendevalda.
– Försök att lyfta fram positiva exempel och kom med konkreta förslag på hur ett avtal skulle kunna se ut. Ha något färdigt när du kommer till förhandlingen och visa på goda förebilder från andra kommuner. Men framför allt: Ge inte upp!
Semesterväxling