Din roll som klimatombud är bland annat att tillvarata medlemmars och potentiella medlemmars engagemang i klimatfrågan. Använd gärna Visions informationsblad för att visa kollegorna vad du kan hjälpa till med som klimatombud.
Informationsblad: Klimatombud (pdf)
Bli klimatombud
Föreläsning: Rättvis klimatomställning i praktiken
Välkommen att lyssna till en föreläsning med Naturskyddsföreningen om vad rättvis klimatomställning innebär i praktiken. Föreläsningen hölls 20 april 2023.
Föreläsningen beskriver hur social och ekologisk hållbarhet hänger ihop och hur vi tillsammans kan klara klimatomställningen. Få inspiration, verktyg och kraft att göra mer!
Föreläsning: Rättvis klimatomställning i praktiken (logga in)
E-utbildningen Klimatnyfiken
Vår e-utbildning Klimatnyfiken är ett utmärkt första steg i rollen som klimatombud, eller om du bara är nyfiken på vad uppdraget handlar om. Här får du veta mer om hur du kan verka för klimatet på olika sätt, beroende på vilken arbetsplats du jobbar på och vilka frågor som du och dina kollegor vill driva.
Gå till e-utbildningen (logga in)
Klimatsamtal – studiecirklar för klimatet
Håll studiecirklar på arbetsplatsen med hjälp av ett färdigt kurskompendium och en handledning. Materialet är framtaget av Global Utmaning inom projektet Klimatagendan.
Klimatsamtal (klimatsamtal.klimatagendan.se)
Cirklarna är upplagda som fem träffar som är två gånger 45 minuter vardera. Det innehåller fakta, inspiration, goda exempel från olika sektorer och branscher tillsammans med diskussionsfrågor och övningar. Handledningen är digital.
Under den första träffen skapar ni tillsammans en vision för er klimatsmarta arbetsplats. Under de efterföljande träffarna dyker ni sedan ner i vilka åtgärder som ni behöver genomföra.
Som klimatombud i Vision kan du använda materialet som du vill, till exempel genomföra alla träffarna eller kanske bara en. Utgå från vad som passar dig och dina kollegor.
Projektet Klimatagendan (globalutmaning.se)
Webbinarium: Världen som väntar
Som medlem i Vision kan du titta på ett inspelat webbinarium med Peter Alestig om klimatförändringarna och konsekvenserna av att inte ställa om. Få starka argument för att driva på för minskad klimatpåverkan på din arbetsplats.
Webbinarium: Världen som väntar (logga in)
Planetära gränser och hållbar utveckling
I den här filmen förklarar professor Johan Rockström konceptet "planetens gränser".
Film: Planetens gränser (youtube.com)
Hör också Kate Raworth, ekonom på Oxford University, som utmanar konceptet ständig tillväxt med sin vision om doughnut-samhället med en hälsosam ekonomi. Filmen är på engelska.
Film: Doughnut-samhället (ted.com)
Vilka jobb vill vi ha i framtiden?
Lyssna till Plan B-podden och avsnittet "Business, brödföda & ballt kneg" som diskuterar framtidens jobb, hållbart arbetsliv, kortare arbetstid och hur man kan påverka på sin arbetsplats. Vision är samarbetspartner till Plan B och i avsnittet hör du Veronica Magnusson berätta om klimatombudsrollen.
Koldioxidbudgetering – vad är det?
Möt Martin Wetterstedt som är forskare på Uppsala universitet, i ett samtal kring kommunala koldioxidbudgetar samt samhällets och individens roll.
Film: Kommunala koldioxidbudgetar (youtube.com)
Träffa också Jonas Bane som är ordförande för klimatriksdagen. Jonas förklarar vad en koldioxidbudget faktiskt innebär.
Film: Vad innebär en koldioxidbudget? (youtube.com)
Cirkulär vs linjär ekonomi
Se den här filmen som ger en snabb genomgång av innebörden av cirkulär ekonomi.
Film: Cirkulär ekonomi (youtube.com)
Lyssna på podden med miljöpedagogerna Rustan Nilsson och Ann Nerlund på det kommunala avfallsbolaget SYSAV. Lättillgängliga avsnitt på runt 40 minuter vardera om hur sopor hänger ihop med konsumtion, samhälle, miljö och klimat.
Podd: Avfallet – en riktigt sopig podd (spotify.com)
E-utbildning i Agenda 2030 för förtroendevalda i Vision
Vision erbjuder en e-utbildning i Agenda 2030. Utbildningen handlar om vilket ansvar olika aktörer har och hur du som är förtroendevald i Vision kan bidra till att nå målen. Utbildningen tar cirka 30 minuter.
Gå till e-utbildningen (logga in)