Utbildning för klimatombud
Som klimatombud inom Vision har du möjlighet att verka för klimatet på olika sätt, beroende på vilken arbetsplats du jobbar på och vilka frågor du och dina kollegor vill driva. Se utbildningspaketet som ett smörgåsbord, där du väljer själv vilka delar du vill eller behöver fördjupa dig i. Utbildningspaketet är under utveckling och fler utbildningsdelar kommer att tillkomma utefter behov hos klimatombuden.
Din roll som klimatombud är bland annat att tillvarata medlemmars och potentiella medlemmars engagemang i klimatfrågan och uppmärksamma hur Visions medlemmars arbete påverkas av klimatförändringar och klimatanpassningar. Du har "klimat-glasögon" i olika fackliga sammanhang, och som samarbetspart kan du hjälpa till att ta arbetsgivarens klimat - och miljöarbete längre, och se till att Visions medlemmars kunskaper tillvaratas i detta arbete.
Klimatnyfiken - om rättvis klimatomställning och fackens roll
Denna e-utbildning har tagits fram av Global Utmaning inom projektet Klimatagendan. Kursen är digital, tar en timme att genomföra och består av korta texter, filmer och interaktiva övningar som ger deltagaren kunskap om klimatkrisen och rättvis omställning. Starta utbildningen på knappen nedan.
Du behöver vara inloggad på vision.se för att kunna starta e-utbildningen. Du väljer själv om du vill gå utbildningen på en dator, surfplatta eller mobil.
Starta utbildning
Genom att starta e-utbildningen godkänner jag att Vision sparar uppgifter i min utbildningshistorik så länge jag är medlem i Vision. Uppgifterna hanteras endast av behörig personal på Visions kansli. I de fall uppgifterna kan behöva behandlas av utomstående part, exempelvis för teknisk support, sker det enbart med leverantör där Vision skrivit personuppgiftsbiträdesavtal enligt GDPR.
Så hanterar Vision personuppgifter
Projektet Klimatagendan (globalutmaning.se)
Klimatsamtal
Kurskompendium samt handledning för att hålla studiecirklar på arbetsplatsen. Detta material är framtaget av Global Utmaning inom projektet Klimatagendan.
Cirklarna är upplagda som fem träffar som är två gånger 45 minuter vardera. Det innehåller fakta, inspiration, goda exempel från olika sektorer och branscher tillsammans med diskussionsfrågor och övningar. Handledningen är digital.
Under den första träffen skapar man tillsammans en vision för sin klimatsmarta arbetsplats, för att under de efterföljande träffarna dyka ner i vilka åtgärder som behöver genomföras.
Som klimatombud i Vision kan man använda materialet som man vill, genomföra samtliga träffar eller kanske bara en.
Klimatsamtal (klimatsamtal.klimatagendan.se)
Planetära gränser och hållbar utveckling
Koldioxidbudgetering – vad är det?
Cirkulär vs linjär ekonomi
Agenda 2030 för förtroendevalda i Vision
En e-utbildning i Agenda 2030, om vilket ansvar olika aktörer har och hur du som är förtroendevald i Vision kan bidra till att nå målen. Utbildningen tar ca 30 minuter.
E-utbildning Agenda 2030