• Lotta Ekstedt är chefredaktör på Chefen i fokus.

Stress

Nytt nummer: Stor granskning om stress bland chefer

13 maj 2024

Andas in djupt. Andas ut långsamt. Repetera. Djupandning sägs vara bra för att minska känslan av stress. Det tror jag på, och kanske är det något vi alla borde göra lite oftare.

Men att andas medvetet är inte hela lösningen när stressen kommer utifrån; När vi har för mycket att göra på jobbet och för lite resurser och vi tappar kontrollen – och det pågår under en längre tid utan möjlighet till återhämtning.

I detta nummer har vi tagit reda på att sjukt många chefer bland Visions medlemmar upplever den sortens stress. Den sortens stress som alltså är farlig, den när utmattning är nära.

→ Läs hela e-tidningen här

Då räcker det inte att andas. Luft behöver också pumpas in i arbetssituationen, och där har arbetsgivaren ett stort ansvar.


Fler artiklar i detta nummer:

→ Omsorgscheferna som tjänar mer än 60 000
→ Chefslöner i privat vs offentlig sektor
→ Han frigör tid åt välfärden (omslagsbilden)


Ett hett tips till dig som håller på att stressa sönder dig är att prata med din egen chef.

Be om avlastning! Få hjälp att prioritera! Det gör dig inte till en dålig chef. Tvärtom. En chef som står upp för sig själv och sin arbetsmiljö är en bra chef och förebild.

Och nu kanske jag slår in en öppen dörr, men hellre det än att dunka in i en stängd: Du kan bara rädda hela världen om du räddar dig själv först.

Kolla in alla tips här på hur du kan göra för att bromsa din stress. Jag lovar, det blir win win.

Kanske var det där sista floskler, även om jag faktiskt menar innebörden i orden.

Många, inte minst chefer, pratar faktiskt ofta i floskler. En del irriterar sig på dem, andra tycker att de är till nytta, medan vissa skrattar åt sig själva när de kommer på sig med att floskla.

Hur många floskler har jag använt i den här texten, tycker du?