• Chefredaktören Lotta Ekstedt berättar kort om nya numret.

Ledare

Nytt nummer: Gransking av chefers arbetsuppgifter

15 september 2023

Spika, skruva, städa och skotta snö. Se där, några arbetsuppgifter som många chefer gör, men som egentligen tillhör andra yrkesgrupper. Det stjäl tid från ledarskapet. Tur att det också finns positiva exempel som arbetsgivare förhoppningsvis kan smittas av, skriver Lotta Ekstedt, chefredaktör på Chefen i fokus.

Minns du sommaren 2023? Inte jag ­heller, det var ju höst redan då.

Man skulle därför kunna tro att omslagsbilden på enhetschefen Charlotte Hall är fejk, men vi jobbar inte så. Fotografen Rickard Kilström följde i stället sin väderapp slaviskt och drog ut och plåtade henne under en av sommarens få soltimmar.

Charlotte Hall utnämndes till Årets Chef i fokus 2023. Ett par anledningar till att just hon fick utmärkelsen är hennes omvittnade tillits­baserade ledarskap och att hon ger förutsättningar till sina medarbetare att göra ett bra jobb.

Det kan man tyvärr inte riktigt säga att många arbetsgivare ger till sina chefsmedarbetare. För som vår reporter Karin Warne uttryckte det i samband med sin granskning i detta nummer: ”Man kan inte ha tummen mitt i handen om man ska vara chef.”

Nej, för förutom att leda arbetet, stötta medarbetare och utveckla verksamheten, måste många chefer också hantera hammare och spik, bilar och däck, avloppsrensning och snöskottning. Då räcker inte 40-timmarsvecka.

Det finns dock arbetsplatser där man har åtgärdat problemen och låter cheferna vara chefer. Vi har besökt en sådan. Det är härligt med positiva exempel. Någon arbetsgivare kan ju förhoppningsvis smittas.

Och förlåt om jag själv lät neggig angånde sommaren. Som kompensation ger jag och resten av redaktionen dig, förutom vår spännande granskning av chefsstöd, en massa peppig läsning. Vad sägs om tips på ledarskapskurser, en vink om nya ledarskapstrenden, råd om hur du blir en ännu bättre chef, utlottning av böcker och inspiration från Årets Chef i fokus 2023 i en lång intervju. Håll till godo!

→ Här kan du läsa Chefen i fokus som e-tidning