• Har 26-åriga Amanda tagit på sig en för stor kostym?

Arbetsmiljö

Hur ung kan en chef vara?

15 september 2023

Martin anställer Amanda, full av driv, till hennes första chefsjobb, blott 26 år gammal. Men hennes unga ålder har ett pris.

Välfärden skriker efter personal, inte minst efter chefer. Organisationen där Martin jobbar är inget undantag. Han är högre chef och ständigt, känns det som, på jakt efter chefsmedarbetare. För ett halvår sedan rekryterade han Amanda.

→ Så introducerar du nyanställda

Vid sin unga ålder, bara 26 år, har Amanda visserligen inte jättemycket chefserfarenhet (det vill säga ingen alls), men hon har en längre ledarskapsutbildning på meritlistan och framför allt en stor portion energi, som skulle vara ett tillskott i organisationen.

Ett par nya fräscha ögon skulle också vara ett komplement till de andra rutinerade cheferna på samma nivå, som alla är gamla i gården. Verksamheten får hon lära sig efterhand, resonerar Martin.

→ Egenskaper en bra chef bör ha

Amanda själv är både stolt över och superpepp på sitt nya och första chefsjobb. Hon ser snabbt flera utvecklingsområden och tar tag i flera av dem på en gång.

Men hon möter snart motstånd från både medarbetare och äldre chefskolleger som hon har ett nära samarbete med.

De är skeptiska till hennes idéer. Amanda tonar ner, och försöker visa engagemang på andra sätt. Hon jobbar alltmer men upplever att hennes kompetens ifrågasätts och att hon inte tas riktigt på allvar. Säkert på grund av hennes ålder, tänker Amanda.

Hon bli osäker i sin ledarroll, och det dröjer inte länge innan hon tappar lusten för uppdraget.

→ Ta tillvara på unga chefer

Amanda tar ett snack med Martin, som gärna vill ha kvar Amanda som chef – det är ju så svårt att hitta nya – och råder henne att bida sin tid. Det kommer bli bättre, menar han.

Men Amanda vill att det ska vara bra nu.

Är Amanda för otålig? Eller fick hon på sig en för stor kostym från start? Bör Martin göra något?

Tre svarar

Christian Morales, enhetschef VO Nyanlända, SHIS Bostäder, StockholmAlt-textChristian Morales

– Det finns många fördelar med att vara otålig som chef, då rör sig organisationen framåt. Men jag tror det är viktigt att Amanda prioriterar de utvecklingsområden hon har identifierat och tar dem steg för steg. För att stärka delaktigheten hos medarbetare och chefskolleger bör hon resonera med dem hur de kan ta sig an utvecklingsområdena.

Vad kan Martin göra?

– Ett förslag är att han träffar Amanda ihop med hennes grupp där han gör det tydligt att hon har hans fulla förtroende att leda gruppen. Sedan tror jag att han behöver titta på strukturen på arbetsplatsen. Roller och mål behöver vara tydliga i organisationen så att det blir mer fokus på dem än på person.

– Det bör också finnas ett nätverk för cheferna som Amanda ska ingå i, där ledarskapsfrågor diskuteras. Och det är viktigt att Amanda har hr nära till hands som stöd.

 

Petra Höglund, verksamhetschef, Riddarstensgården Humana OmsorgAlt-textPetra Höglund

– Om Amanda inte har praktisk utbildning och inte får bra introduktion så hänger kostymen rätt löst på henne. Då spelar inte hennes engagemang så stor roll. Det är Martins ansvar att ge henne stöd och handledning. Han behöver sätta sig ned och titta på vad Amanda behöver för att ge henne förutsättningar att bli en bra chef. Annars finns risk att hon söker nytt jobb.

Är Amanda för otålig?

– Man vill så mycket som ny chef. Och Amanda behöver lyssna in vad man prövat innan, känna in var man är i organisationen och vilka eventuella förändringar som behöver ske nu och vilka som kan vänta.

Är det bra att ge ett chefsjobb till någon så ung?

– Ja, annars har vi inga chefer på sikt. Men Martin måste ha med introduktion och stöd i beräkningen. Han bör vara rädd om Amanda. Hon verkar ha potential.

 

Patrik Reman, hr-chef, Nykvarns kommun

– MaAlt-textPatrik Remanrtin har anställt någon som han vet inte har erfarenhet som chef. Då är det också hans ansvar att se till att hon får ett bra stöd. Det skulle kunna vara en mentor, gärna en chefskollega i Amandas egen grupp, och kompetensutveckling.

– Att saker blir bättre med tiden går oftast inte per automatik. Martin behöver vara aktiv för att stötta Amanda och ta med hennes chefskolleger i introduktionen för praktiska tips och råd och för att hon ska bli en naturlig del av gruppen.

Vad bör Amanda göra?

– Hon behöver be Martin om stöd. Amanda har ju mycket energi men behöver hjälp att prioritera vad som är viktigast och stämma av med chefskolleger.

Kan man vara en bra chef i så pass ung ålder?

– Ja. Många unga har nya tankesätt och vågar prova nya saker, det är bra.