• Mattis Krol skickade in en motion till Visions förbundsmöte 2022. Nu har hans förslag om en NPF-utbildning blivit verklighet.

Kongress 2024

Så gick det med motionerna från förra förbundsmötet

23 augusti 2024

30-timmarsvecka, NPF-utbildning och höjd graviditetspenning. Det var några av besluten som klubbades igenom på Visions förbundsmöte 2022. Men vad hände sedan? Blev det någon verkstad?

Vision bör erbjuda en utbildning om neuropsykiatriska diagnoser, NPF, på jobbet. Det föreslog medlemmen Mattis Krol i en motion till Visions förbundsmöte (omdöpt till kongress) för två år sedan.

Nu har webbkursen, som är öppen för alla, blivit verklighet.

– Det är verkligen ”wow”! Tänk att lilla jag kan påverka! säger Mattis Krol , som är huvudskyddsombud och ledamot i Vision Norrköping.

Varannan med adhd och autism vågar inte vara öppen på jobbet

Mattis Krol har fått många mejl där människor säger tack.

– Det blir jag djupt berörd av.

40 motioner fick grönt ljus

NPF-kursen är en av de nära 40 motioner som förbundsmötet sa ja till 2022. Sedan dess har Visions 260 kanslimedarbetare tillsammans med förtroendevalda arbetat för att verkställa dem.

Många av motionerna är nu genomförda, i andra fall pågår fortfarande arbetet. Ett fåtal beslut har ännu inte kunnat genomföras.

– Mest energi har vi lagt på att förverkliga det historiskt stora beslutet att öka i facklig styrka, säger Visions kanslichef Karin Ottosson.

Vill bli fler

Under lång tid hade antalet fackligt förtroendevalda minskat i Vision. Nysatsningen innebär att förbundet satsar 300 miljoner kronor, med målet att minst var tionde medlem (16 000 av 160 000 medlemmar) ska ha ett förtroendeuppdrag 2027.

– Hittills har det varit en fantastisk ökning av antalet förtroendevalda, cirka 14 procent. Vi har kommit långt, säger Karin Ottosson.

Efter raset: Miljonsatsning ökar antalet förtroendevalda

Visions nästa kongress hålls i oktober. Då ska representanterna fatta beslut om 113 nya motioner.

→ Visions kongress 2024: motionerna som påverkar ditt jobb

6 motioner – detta har hänt

1. 30 timmars arbetsvecka. Vision ska verka för 30-timmarsvecka med bibehållen lön.

→ Hennes förslag om 30-timmarsvecka klubbades igenom
→ Kortare arbetsvecka kan bli verklighet visar granskning

Detta har hänt: Sedan beslutet fattades opinionsbildar förbundet kontinuerligt för att ändra arbetstidslagen. Diskussioner har förts om att yrka om detta i förhandlingar om nytt kollektivavtal 2024. Men Visions avtalsgrupp valde att inte kräva 30-­timmarsvecka – man menade att risken fanns att lönerna skulle få stå tillbaka.

Däremot resulterade 2024 års avtalsrörelse (inom det så kallade HÖK-avtalet) i en avsiktsförklaring om en partsgemensam översyn av arbetstidsreglerna i kollektivavtalet. Syftet är att underlätta kommande avtalsförhandlingar, bland annat kring frågan om arbetstidsmåttet.


2. Bättre rutin för anmälan. Vision bör ha ett tydligt förfarande vid sexuella trakasserier.

Detta har hänt: Nu finns rutiner framtagna och på Visions webb finns även ett formulär där man kan anmäla trakasserier som skett vid Visions aktiviteter. I policyn för förtroendevalda finns krav på att man ska känna till handlingsplanen.


3.Höjd peng till gravida. Graviditetspenningen, som betalas om man har ett fysiskt ansträngande arbete eller om det finns risker i arbetsmiljön, ska höjas till att motsvara föräldrapenningen.

Detta har hänt: Sedan förbundsmötet har Vision via TCO-samarbetet verkat för att ändra lagen och höja taket för ersättningen.


4. Avskaffa karensen. Vision ska verka för att karensavdraget, det vill säga löneavdraget på 20 procent första sjukdagen, tas bort.

Detta har hänt: Vision opinionsbildar återkommande i frågan. Inför avtalsrörelsen 2024 med SKR/Sobona övervägde man att yrka för slopat karensavdrag i avtalet, men valde bort det eftersom man ansåg att det kunde ske på bekostnad av lön och andra villkor.


5. Mensskydd på jobbet. Vision ska skapa en nationell kampanj för att få arbetsgivare att erbjuda gratis mensskydd på jobbet.

Detta har hänt: Förbundet har nu skapat flera kampanjer i sociala medier och även tagit fram ett underlag för intresseförhandling som kan användas för att driva mensskyddsfrågan lokalt.


6. Skydda yrkestitlar. Vision ska driva frågan om att tandsköterskor och medicinska sekreterare ska få skyddade titlar.

Medicinska sekreterare: Så lobbar Vision för skyddad titel
Tandsköterskor: Så ska skyddad titel bli verklighet

Detta har hänt: Sedan besluten fattades har Vision drivit opinion genom bland annat rapporter, debattartiklar och möten med ansvarig minister och sakkunniga. Förbundet har fått med en representant i utredningen om behörighet och yrkesreglering, vilket innebär större chans att påverka.

 


Fler artiklar om Visions kommande kongress 2024:
→ Förslag: De ska leda Vision
Visions kongress - så funkar det
→ Så mycket föreslås medlemsavgiften höjas