• Alla måste ­bidra till att fylla arbetspassen inom äldreom­sorgen, tycker Ulrika Granfors.

Arbetsmarknad

Hon är chefen som sommarjobbade på äldreboende

27 september 2023

När äldreomsorgen i Kungsbacka behövde hjälp med att lösa sina bemanningsproblem valde Ulrika Granfors, chef på kommunens tekniska förvaltning, för att hoppa in och sommarjobba.

– Jag ville vara en förebild som chef samtidigt som jag också blir en blir bättre ledare om jag förstår flera delar av kommunens verksamhet. Vi som är chefer i kommunen jobbar med kompetensutmaningen och bemanningen och ett av våra sätt att bidra till en lösning är att få fler att jobba över gränser i nya befattningar. Om alla bidrar med lite så blir det en skillnad till slut. Alla pass måste fyllas på ett 24-timmarsdygn, så alla pass medarbetare kan ta är värdefulla.

Ulrika Granfors

Ålder: 51 år.
Titel: Förvaltningschef.
Arbetsplats: Kungsbackas tekniska förvaltning.
Fritidsintressen: Orientering och friluftsliv.
Bästa arbetsegenskap: Min förmåga att se ­helheten och hjälpa över gränser.

Vad fick du göra?
– Jag var vårdbiträde på ett äldreboende under en vecka och fick göra allt som de gör där. Det var omvårdnad, hjälpa till med hygien, måltider, kläder och så klart den sociala delen för att bidra till stimulans och se till att de boende trivs.

Vad var roligast?
– Jag tycker det är väldigt kul att prata med äldre och höra vad de har varit med om och bara att se vardagliga händelser ur deras perspektiv.

Vilka insikter fick du?
– Att det var lättare att bidra till verksamheten än jag trodde, trots att jag inte hade tidigare erfarenhet. Det var också intressant att se hur en annan verksamhet jobbar med sin arbetsplatskultur och med att optimera sin bemanningsplanering. Det är de duktiga på inom äldreomsorgen.

Kommer du uppmuntra dina medarbetare att göra samma sak?
– Ja, absolut. Det är klart att det jag skulle göra den veckan på mitt vanliga jobb inte blev gjort, men jag jobbar med en planerbar verksamhet så jag kan planera mitt arbete så det inte blir lidande.

→ Chefen i fokus: Personalkris i hemtjänsten – då rycker stadsdirektören in

Editionsbanner_teknik.jpg


Relaterade artiklar