• Att hoppa in som vikarie i hemtjänsten är ett bra tillfälle att lära känna organisationen “in action”, säger stadsdirektören i Trollhättan, Said Niklund. Till vänster ett foto med honom och Ifrah Dheeman Awil, som jobbar som ordinarie i omsorgsförvaltningen.

Coronaviruset

Personalkris i hemtjänsten – då rycker stadsdirektören in

19 januari 2022

I spåren av pandemin är sjukfrånvaron hög bland personal inom hemtjänsten runt om i landet. I Trollhättan har nu stadsdirektören Said Niklund hoppat in som vikarie.

Det var när omsorgsförvaltningen efterlyste förstärkning på Trollhättans stads intranät, som Said Niklund anmälde sig som frivillig, och snart därpå fick frågan om han kunde hoppa in.

– Det är inget konstigt. Jag vill bidra till en kultur i Trollhättan där vi hjälps åt över gränserna, säger stadsdirektören, som tidigare i sitt yrkesliv har jobbat som sjukvårdsbiträde.

Vad har du fått göra?

– Jag har inte delegation på att dela ut medicin, utan har varit med på pass med dubbelbemanning, då jag har bytt blöjor, smörjt in armar och fötter och brett mackor. Personalen har varit positiv till att jag hjälpt till. Vårdtagarna har inte vetat vem jag är; någon sa att jag pratar bra svenska.

Jobbar gratis

Även om det var självklart för Said Niklund att hoppa in som vikarie i hemtjänsten så tror han inte att det är så vanligt att andra höga chefer gör samma sak.

– Det finns oskrivna regler för hur en stadsdirektör ska vara, men jag går min egen väg. I det här fallet handlar det om att hjälpa till. Däremot är jag egentligen obekväm med den här uppmärksamheten. Jag vill finnas som stöd utan att synas. Jag vill i stället rikta en eloge till omsorgsförvaltningens ledningsgrupp, chefer och medarbetare som jobbar extremt fokuserat och bra.

Läs mer: Said Niklund blev Årets Chef i fokus

Said Niklund har hittills jobbat två pass som vikarie i hemtjänsten. Han gör det på sin fritid och tar inget betalt.

– Jag kommer att stå kvar på vikarielistan tills krisen är över.