• Carin Johansson, enhetschef i Pajala kommun, hoppas på att konsulterna fasas ut till slutet av 2024.

Rekrytering

Lockar socialsekreterare med mentorprogram – och fasar ut konsulter

25 september 2023

Ett mentorprogram på sex månader lockar socialsekreterare till Pajala. Alla nyanställda får extrastöd och hittills har satsningen varit framgångsrik. Förhoppningen är att fasa ut hyrkonsulter helt.

I Pajala kommun har man inte haft något annat val än att ta in hyrsocionomer. Förra året var det så svårt att locka socialsekreterare att man under ett par månader bara hade konsulter på individ- och familjeomsorgen. Men nu är målsättningen att konsulterna ska fasas ut.

– Det är bättre att ha fast personal för våra brukare och för att kunna bygga upp en verksamhet långsiktigt, säger Carin Johansson, socialchef i kommunen.

Åtta av tio använder konsulter

Pajala är inte ensamma om det tuffa läget. I en färsk undersökning från Vision svarar åtta av tio (83 procent) socialchefer att verksamheten anlitat konsulter under det senaste året för att klara personalförsörjningen. Det är en ökning med sju procentenheter jämfört med 2019 då frågan senast ställdes i Visions rapport.

Årets rapport, som 158 socialchefer svarade på, visar att det är vanligast är att man tar in hyrpersonal som socialsekreterare inom området barn och unga.

→ Rapport visar: Allt svårare att hitta medarbetare till socialtjänst

Satsar på mentorer

Men i Pajala hoppas man att trenden är bruten. Tack vare ett nytt mentorsprogram så har ovanligt många socialsekreterare sökt tre fasta tjänster.

I mentorprogrammet får nyanställda en mentor och en introduktion i arbetet under sex månader. Här går man bland annat igenom rutiner och riktlinjer kring vanliga ärenden.

Editionsbanner_soc.jpg


Relaterade artiklar