• Socionomen Larsa Basman tillhör en yrkesgrupp som är eftertraktad på arbetsmarknaden.

Rekrytering

Rapport visar: Allt svårare att hitta folk till socialtjänsten

27 september 2022

Under de senaste två åren har det blivit alltmer bekymmersamt att hitta folk att anställa inom socialtjänsten. Det visar Socialchefsrapporten, en undersökning Vision gjort som bygger på svar från omkring hälften av landets socialchefer.

Andelen som uppger att det generellt är svårt med personalförsörjningen har ökat från 35 till 63 procent.

Larsa Basman, som relativt nyligen tog sin socionomexamen, berättar att det varit ganska svårt att hitta ett jobb.

– När vi började utbildningen 2016 matades vi hela tiden med att det skulle vara så lätt. Men när vi gick ut 2020 var det inte superenkelt.

Men nu arbetar Larsa Basman, och de kursare hon hållit kontakten med, allihop. Själv jobbar hon med barnutredningar på familjeavdelningen på Karlstads kommun, ett jobb hon brinner för och sökt sig till.

– Jag vill finnas där för barn som har det svårt.

För få utbildas

Att det ser ut så här är något som Monica Persson, ordförande i föreningen Sveriges socialchefer, förklarar med att det var stor efterfrågan på folk inom socialtjänsten under flyktingvågen 2015-2018, men när färre senare tilläts komma hit och ersättningsnivåerna förändrades blev det lättare att rekrytera igen. Och nu är det återigen tufft.

– Det beror också på att det utbildas för få socionomer och att fler arbetsgivare, som skolan och polisen, är intresserade av att anställda dessa personer.

Läs mer: Många socialchefer överväger jobbyte - läs artikeln på vår systertidning Chefen i fokus sajt


Relaterade artiklar