• Vidareutbildningen till ortodontiassistent (tandreglering) finns på flera håll i landet. Anette Edgren är kurskoordinator på utbildningen i Region Örebro län.

Karriär

Utbildning till ortodontiassistent – så blir du antagen

12 juni 2023

Ortodontiassistenter som arbetar med tandreglering är eftertraktade. Men hur blir man ortodontiassistent? Anette Edgren, kurskoordinator i Region Örebro län, vet allt om vidareutbildningen för tandsköterskor.

För att bli ortodontiassistent, det vill säga tandsköterska med inriktning på ortodonti (tandreglering), krävs det att man går en vidareutbildning.

Det finns utbildningar på flera håll i landet, bland annat i Region Örebro län, där ortodontiassistenten Anette Edgren är kurskoordinator.

Är ortodontiassistenter hett eftertraktade?

– Ja, det är ökad efterfrågan på tandregleringar, av både hälsomässiga och psykosociala skäl. Så det behövs definitivt fler ortodontiassistenter, säger Anette Edgren, som själv gick utbildningen 1995, när den gavs för första gången.

Hur blir man ortodontiassistent?

–  Ett första steg man kan ta som tandsköterska är att börja jobba på en ortodontiklinik. Man anmäler sig inte själv till utbildningen, utan det gör arbetsgivaren som också betalar för den.

– Utbildningen är två år och går på halvfart. Man varvar teori med praktik på hemmakliniken, där handleds man av en ortodontist och någon erfaren ortodontiassistent. 

Här finns utbildning till ortodontiassistent för tandsköterskor

Utbildningen ges på följande ställen:

  • Region Örebro län (kursstart i oktober 2023)
  • Göteborg (nov 2023-sep 2025)
  • Karolinska institutet, Huddinge (pågår 2022-2024)
  • Eastman Stockholm (pågår, examen 2025)
  • Östersund (Ny. Kursstart 2024)
  • Ortodonti Syd, Hässleholm (pågår 2022-2024)

Källa: Ortodontisektionen

Är det en svår utbildning?

– Ja, det är tuffa och samtidigt roliga år. Det är mycket teori de två första terminerna med seminarier, föreläsningar, hemuppgifter och tentor. Sedan är det examensarbete. Och så ska man ju jobba samtidigt.

Alt-textNyexaminerade ortodontiassistenter från utbildningen vid Odontologiska utbildningsenheten, Centrum för specialisttandvård i Örebro. (Foto:Privat)

Vad är plus och minus med att vara ortodontiassistent?

– Tuffast är att man jobbar med tidbok och att schemat ofta är pressat. Roligast är att lära känna ungdomarna och se fina behandlingsresultat. De är patienter hos oss i upp till två år och kommer en gång var 8–10 vecka för att kontrollera och justera tandställningen. Man blir som en kompis.

– Under tiden de går hos oss lär de sig ta eget ansvar, passa tider och hålla ordning på saker. De lär sig också att munnen och tänderna är deras eget livslånga ansvar och inte något som mamma och pappa ska sköta.

→Ortodontiassitent berättar: Så trivs jag på jobbet!

Anette Edgren

Ålder: 64 år
Yrke: Ortodontiassistent och kurskoordinator på utbildningen till ortodontiassistent på Folktandvården i Region Örebro län. Arbetar själv som ortodontiassistent med tandreglering och har patienter varje dag.
Bor: Örebro
Fritid: Är ledamot i föreningen Ortodontisektionen. Tillbringar gärna tid i fritidshuset och njuter av umgänge, fågelkvitter och natur.

Editionsbanner_tandvård.jpg


Relaterade artiklar