• ”Den bästa utbildning jag varit på”, säger receptionisten/tandsköterskan Sara Wiklander Almgren om sin arbetsgivares satsning.

Utveckling

Hon får utbildning på jobbet

4 januari 2023

Det finns ett sug efter kompetensutveckling bland Visions medlemmar som är administratörer och tandsköterskor. Det visar en nylig rapport från förbundet. På Folktandvården i Region Uppsala satsar man på kompetensutveckling för just de yrkesgrupperna.

 På Folktandvårdens kliniker i Region Uppsala har alla 28 tandsköterskor som jobbar i receptionerna under hösten fått en stor portion kompetensutveckling.

– Receptionisterna är en del av Folktandvårdens hjärta. De är koordinatorer för att få allt att funka och är de första och sista som patienterna ser. Men de behöver precis som andra grupper få påfyllnad av kunskap, säger Katarina Wadstein, chef på Folktandvården.

Läs mer: Så får du kompetensutveckling på jobbet

Sara Wiklander Almgren är tandsköterska och receptionist och en av dem som kompetensutvecklats.

– Jag är så himla nöjd med utbildningen som haft fokus på det vi jobbar med dagligen. Det blev som en nätverksträff också, då vi fick träffa supporten för frisktandvård.

Bra med kunskap i bemötande

Enligt Visions rapport har tandsköterskor utbildningsbehov i bemötande. Det var också något som ingick i utbildningen för dem i Region Uppsala.

– Vi har redan kunskaper i det, men det är alltid bra med tips hur vi kan tänka när det är högt tryck i receptionen, som det är i efterdyningarna av pandemin. Alla som inte har kunna komma in då kallas nu, samtidigt som vi hanterar våra vanliga receptionsflöden, säger Sara Wiklander Almgren.

Mer kompetensutveckling på gång

Ryktet om utbildningsinsatsen på Folktandvården har spridit sig till övriga verksamheter i regionen som har hört av sig för inspiration. Och enligt chefen Katarina Wadstein är det troligt att det blir mer utbildning på tandvårdsklinikerna framöver.

Editionsbanner_tandvård.jpg


Relaterade artiklar