• Daniela Balladares, styrelseledamot i Österåkers Visionsavdelning.

Lön och villkor

Här tjänar socialsekreterarna bäst

3 oktober 2022

Lönetrappa och kompetensutveckling har höjt lönerna för socialsekreterarna i Österåkers kommun. Nu tjänar de mest i landet.

I Österåkers kommun får du 42 749 kronor i månadslön, visar Tidningen Visions kartläggning av medellönerna i kommunerna 2021. Det är bland den bästa lönen i hela landet. I botten ligger Karlskoga och Norrköping med snittlöner på drygt 32 400 kronor.

Österåker har haft en lång resa mot sin goda löneutveckling. De har gått från att ha dålig arbetsmiljö med hög personalomsättning till att vända helt. Nyckeln kom år 2015 då arbetsgivare och fack kom överens om flera insatser, berättar Daniela Balladares, styrelseledamot i Österåkers Visionsavdelning.

– Då infördes en lönetrappa och en satsning på kompetensutveckling, säger hon.

Flera tusen extra

Via lönetrappan fick socialsekreterarna ett extra lönepåslag vid sidan av ordinarie förhandlingar. Påslaget skedde i två steg. Efter två års anställning fick man 2 000 kronor extra, och efter två år till ytterligare 2 000–3 000 kronor.

För några år sedan togs insatserna bort eftersom man fått upp lönerna och personalomsättningen stannat av.

– Jag vill uppmana andra kommuner att titta på vår satsning som gjorde att socialsekreterarna äntligen kunde höja sin kompetens och få lön för sitt jobb. Det var verkligen en positiv förändring för vår arbetsmiljö, säger Daniela Balladares.

Läs mer: Därför har Norrköpings kommun sämst löner


Relaterade artiklar