Lön och villkor

Lönen för anställda i Svenska kyrkan kan dröja

29 mars 2022

Väntan på årets löneökning för anställda i Svenska kyrkan kan bli längre än vanligt. Avtalet är uppsagt och parterna förhandlar in i det sista.

Det är oklart när årets lönerevision för anställda i Svenska kyrkan kommer i mål. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, sa upp löneavtalet vid årsskiftet och förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare om ett nytt avtal går trögt. Skao har velat kalla in frivillig medling men Vision har tackat nej.

Alt-textOskar ­Pettersson. Foto: Stina Loman.– Vi tyckte att det fortfarande fanns utrymme för oss att komma överens, säger Oskar ­Pettersson, biträdande förhandlingschef på Vision.

I skrivande stund – 29 mars – sitter parterna i långa, intensiva möten. Löneavtalet går ut sista mars, men fortsätter att gälla en vecka i taget tills ett nytt är på plats. Planen är att alla ska få sin nya lön från 1 april, men den kan komma att betalas ut i efterhand.

Läs mer: Ny lönestatstik för anställda i Svenska kyrkan

Skao vill följa märket

Sten Lycke, biträdande förhandlingschef på Skao, vill gärna att man följer industrins så kallade märke även i nya löneavtalet.

– Vi har inga andra avsikter än att följa märket, säger han.

Skao har även sagt upp omställningsavtalet. Orsaken är, enligt Sten Lycke, att man vill få till ett avtal som bättre matchar den nya lagen om anställningsskydd, las, som väntas träda i kraft senare i år. Omställningsavtalet går ut sista juni.

Läs mer: Så utvecklades lönerna i Svenska kyrkan år 2020


Relaterade artiklar