Diakon om Ukraina: Att hjälpa dämpar oro
28 mars 2022
I militärstaden Boden är kriget i Ukraina nära. Samtidigt som lokalbefolkningen kraftsamlar för att möta flyktingars behov väcker militärövningarna runt omkring stor oro. Charlotte Unée, diakon, och hennes kolleger jobbar med bägge delar.
– Vi blev lite förvånade att få flyktingar hit så snabbt. De kom samma kväll som vi hade ett samordningsmöte. Samtidigt är Boden mottagningsort, så nu är det är full fart här, säger Charlotte Unée, diakon, Svenska kyrkan Boden.
Lärdomarna från flyktingkrisen 2015 sitter i, och arbetsformerna från den tiden har återupptagits. Svenska kyrkan har startat ett nätverk där bland annat kommun, region, Migrationsverket och frivilliga ingår.
Måste även lindra den lokala oron
Charlotta Unée berättar att många flyktingar söker sig till organisationen Ria/Hela människan, som på uppdrag av Svenska kyrkan arbetar med sociala insatser. Bland annat har klädutdelningarna ökat och där finns även möjlighet att äta lunch.
Förutom att agera samordnare kommer Svenska kyrkan att ordna aktiviteter för barnen och hjälpa till med det praktiska. Samtidigt måste Charlotta Unée och hennes kolleger också lindra den oro som lokalbefolkningen känner av att se den militära närvaron öka.
– Vi får samtal av människor som oroar sig för krig i Sverige. Just nu övar försvaret och det smäller i skogarna. Många undrar hur de ska lindra sin oro.
"Kris, men vi har inte stängt ner"
Charlotte Unée har ett svar som hon alltid återkommer till:
– Genom att hjälpa andra och göra något för någon annan kan man dämpa sin oro. Det är ett krisläge, men vi har inte stängt ner. Vi måste göra det vi kan så länge som möjligt.
Så här arbetar Visions medlemmar med kriget i Ukraina
Östersund
Säkerhetsingenjör Stefan Nilson har fullt upp med att inventera skyddsrum.
Mariestad
Maria Gustavsson, samhällsbyggnadsstrateg i Mariestads kommun, ingår i ett samarbete med en ukrainsk kommun. Hon och tjänstemännen i Kamianets-Podilsky hörs varje vecka och stämmer av hur allt går. Kommunen i Ukraina har ställt om helt till krisarbete.
Nynäshamn
Vår systertidning Chefen i Fokus har intervjuat krischefen Christian Wigren i Nynäshamn som berättar om förberedelser som görs inför att ta emot flyktingar.
Vision
Vision stöttar Ukraina med historiskt stort bidrag. "I Sverige kanske några frågar sig vad den fackliga verksamheter gör i ett krig, men det handlar om att se till att bidra till att saker och ting fungerar", säger förbundsordförande Veronica Magnusson.
Boden
Diakonen Charlotte Unée jobbar både med att samordna insatser för flyktingar från Ukraina och samtidigt lindra den oro som lokalbefolkningen i Boden känner för att kriget även ska sprida sig till Sverige.
Region Skåne
Efter flyktingkrisen 2015 permanentades Seham Aweidas tjänst som migrationssamordnare inom barnsjukvården vid Skånes universitetssjukhus. Det kommer väl till pass nu när kommunerna börjat ringa om ukrainska barn som behöver sjukvård.
Grästorp
Efter ett blixtbeslut skickade Grästorps kommun två bussar till polsk-ukrainska gränsen för att hämta flyktingar. Per Lundh, familjebehandlare i Grästorps kommun, fanns med ombord. Men hjälpaktionen höll på att haverera.
Trelleborg
Tak över huvudet, skola och äldres behov. Nu växlar Trelleborgs kommun upp för att ta hand om flyktingar från kriget i Ukraina. Mikael Pettersson på arbetsmarknadsförvaltningen letar med ljus och lykta efter boenden med kvalitet.
Relaterade artiklar
Nu gör kyrkan plats för krigsgravar
Efter åratal av nedrustning är budskapet från statsmakterna att Sverige kan dras in i krig. Att se till att det finns mark för krigsgravar till fem procent av befolkningen är en av Svenska kyrkans uppgifter. I Eskilstuna innebär det 5000 kistgravplatser.