• Chefen och kyrkoherden Monica Persson Horchani låter alla anställda i Munkedals pastorat vaccinera sig mot influensan.

Förmåner

Får ta vaccin mot säsongsinfluensa på arbetstid

30 november 2021

Säsongsinfluensan flåsar oss i nacken. I Munkedals pastorat får alla – oavsett tjänst – ta sprutan gratis på arbetstid.

Folkhälsomyndigheten varnar för att årets influensaepidemi kan bli extra intensiv – smittspridningen har redan börjat i andra länder och den slår hårt mot äldre.

I Sverige behöver vård- och omsorgspersonal som har nära kontakt med riskgrupper inte betala för influensavaccinet, men bara vissa får ta det på betald arbetstid. Att arbetsgivare erbjuder sprutan till andra yrkesgrupper, till exempel administratörer, är ovanligt.

Läs mer: Erbjuds coronavaccin på arbetstid

Men i Munkedals pastorat slipper alla 30 anställda, oavsett tjänst, betala själva. De får också ta vaccinet på betald arbetstid.

En av dem som utnyttjat förmånen är fastighetsförvaltaren Hans-Olof Hansson.

– Jag har tagit sprutan i många år, främst för att inte smitta mina föräldrar. Det är generöst att vi har den här förmånen på jobbet.

Dyrt med sjuka anställda

Chefen och kyrkoherden Monica Persson Horchani tycker att arbetsgivare ska uppmuntra medarbetare att vaccinera sig.

– Det är viktigt att skydda sig. Vi jobbar med människor i kyrkan, vi besöker ofta äldreboenden och sitter vid sjuksängar.

Dessutom menar hon att det är billig investering för arbetsgivaren.

– Blir medarbetare sjuka och stannar hemma från jobbet en vecka så är det kostsamt. I det perspektivet är 230 kronor och de timmar man är borta för att ta sprutan ingenting.


Relaterade artiklar