• I år låter Uppsala­ kommun även admini­stratörer ­vaccinera sig mot säsongs­influensan. Ett ­erbjudande som Emilia Huczko kommer tacka ja till.

Hälsa

Får gratis spruta på jobbet

7 december 2020

Flera kommuner bjuder vård- och omsorgspersonal på vaccination mot den årliga influensan. På grund av corona vidgar Uppsala kommun erbjudandet och låter även administratörer ta sprutan gratis på arbetstid.

– Det är viktigt att så många som möjligt skyddar sig mot säsongsinfluensan. För att hjälpa vården och skydda de äldre har vi därför beslutat att ersätta de medarbetare som vaccinerar sig. Det gäller även timanställda och vikarier, säger Madeleine Jontell, HR-chef på äldreförvaltningen i Uppsala kommun.

Anställda som arbetar nära brukarna har högsta prioritet och är redan igång med vaccinering mot årets säsongs­influensa. Från och med första december är det dags för övriga medarbetare på omsorgs-, äldre- och socialförvaltningen.

Nappar på erbjudandet

En av dem som kommer nappa på erbjudandet är Emilia Huczko, samhällsvägledare och receptionist på socialförvaltningen.

– Jag tillhör själv riskgruppen eftersom jag har högt blodtryck och kommer självklart vaccinera mig. Även om vi har glas i receptionen vill jag inte smitta eller bli smittad av mina kolleger bakom glaset, säger hon.

Stor uppslutning

För att få så stor uppslutning som möjligt ska cheferna inom de olika verksamheterna se till att medarbetarna kan vaccinera sig på arbetstid.

– Det beskedet har jag fått från mina chefer. Jag uppskattar verkligen att Uppsala kommun står för vaccinationskostnaden och låter oss göra det på arbetstid, säger Emilia Huczko.


Relaterade artiklar