• Ann-Louise Hemmingberg jobbar även som fluortant.

Karriär

Aldrig för sent testa nytt yrke

20 augusti 2021

Att byta yrke vid 50 års ålder är något Ann-Louise Hemmingberg varmt kan rekommendera. Hon älskar jobbet som tandsköterska.

Ångrar du att du bytte yrke vid 50?

– Inte en chans! Hade jag vetat hur kul det här jobbet är hade jag skolat om mig tidigare. Det känns verkligen som att jag kommit hem. Sedan januari 2020 är jag färdig tandsköterska och straxt innan examen fick jag fast tjänst.

Hur kommer det sig att du skolade om dig?

– Jag har jobbat inom skola, förskola och LSS i många år och kände att vi alltid var för få vuxna och för många barn. Det gör att man sliter ut sig. Det var dags att göra något annat. Jag funderade på vad jag ville göra och kollade runt lite på olika utbildningar. Sedan kom jag på att tandsköterska, det kanske man skulle kunna bli.

På vilket sätt har du nytta av dina tidigare yrkeserfarenheter?

– Det jag fått med mig under årens lopp är att bemötande är A och O. Det är viktigt att lyssna och känna in vilka behov patienten har. Jag vill ge alla en positiv upplevelse av tandvården.

Hur gör du det?

– Det är extra viktigt när vi jobbar med tandvårdsrädda. Då kan det hända att personen börjar gråta redan när de hör sitt namn ropas upp i väntrummet. Med rätt slags bemötande kan man få de flesta att känna sig trygga. Och när de tackar en efteråt, wow, då känner jag verkligen att jag kunnat göra skillnad.

Vad är det roligaste med jobbet?

– Alla människor man träffar. Och att få vara fluortant. Då har man både fluorskölj och tandvårdslektioner. Nyligen har jag testat att hålla lektioner med barn digitalt. Det funkade förvånansvärt bra. Men jag längtar att få komma ut och träffa dem igen. Det blir inte riktigt det samma som att träffas på riktigt.

Ann-Louise Hemmingberg

Arbetsplats: Folktandvården i Handen utanför Stockholm.

Ålder: 53 år.

Fritidsintressen: Träna på gym, kaniner (kallar sig själv Crazy Rabbit Lady och har adopterat två kaniner från en ideell organisation), plantera och rensa i trädgården och kolla på Premier League (håller på Liverpool).

Bästa arbetsredskap: En munmodell och en tandborste som man kan demonstrera tandborstningsteknik på.

Läs mer:Växla spår och plugga mitt i livet


Relaterade artiklar