Haninge riggar hemmiljön
25 januari 2021
Vision Haninge drev igenom riktlinjer för distansarbete. Det förbättrade arbetsmiljön för Michaela Thelander-Looström, som fick hem utrustning och nu har tätare avstämningar med sin chef.
Starten på hemarbetet blev dålig för Michaela Thelander-Looström, utvecklingsledare inom socialtjänsten och äldreomsorgen i Haninge kommun. När pandemin svepte in i mars bytte hon det välorganiserade arbetsrummet i kommunhuset till köket i en trång lägenhet som hon delade med sambon och tvååriga dottern.
Det var en ordentlig omställning.
– På jobbet hade jag stor skärm och höj- och sänkbart skrivbord, nu satt jag vid köksbordet med en bärbar dator. Skärmen var liten, jag satt inte så bekvämt och alla möten som jag har i mitt jobb skulle plötsligt ske digitalt. Det var tufft, jag saknade verkligen mina kolleger, berättar Michaela Thelander-Looström.
Digitala skyddsronder
Hon upplevde att arbetsgivaren i våras hade fullt upp med att hantera själva smittspridningen. Sedan dess har en hel del hänt, mycket tack vare att Vision i Haninge redan före corona ställde krav på riktlinjer för vad som ska gälla när medlemmar jobbar på distans.
Det är viktigt att chefen vågar ställa de svåra frågorna – om det finns risk för problem med missbruk och liknande.
Xerxes Fallah, ordförande Vision Haninge
– Vi är stolta över att de nu är på plats. Vi har checklistor och digitala skyddsronder med bäring på hemmiljön, det görs risk- och konsekvensanalyser för alla medarbetare och arbetsgivarna har samtal med var och en för att vara förtrogen med hur det är i hemmamiljön. säger Xerxes Fallah, ordförande för Vision Haninge.
Jobbar vid strykbrädan
Detta har till exempel lett till att man upptäckt att medarbetare har stått och jobbat vid strykbrädan och saknat teknisk utrustning. Då har de fått hem bord och tekniken.Men det handlar inte bara om den fysiska arbetsmiljön, påpekar Xerxes Fallah, som uppskattar att 60 procent av medlemmarna i Haninge jobbar hemma en eller flera dagar i veckan.
– Det är viktigt att chefen vågar ställa de svåra frågorna – om hur det funkar med barn och sambo, om det finns risk för problem med missbruk och liknande, säger han.
Michaela Thelander-Looström och hennes familj har nu flyttat till en rymlig villa där hon har ett eget arbetsrum som hon kan stänga dörren till. Efter sommaren tycker hon att organisationen har kommit i kapp och tagit tag i de anställdas arbetsmiljö.
– Det är bra att det görs risk- och konsekvensanalyser. Vi har snart arbetat hemma i ett år, är arbetsmiljön dålig kan det få stora följder för medarbetarna, säger hon.
Vill träffa kollegerna
Den här förmiddagen har hon just haft ett möte med chefen i Teams. Det blev en halvtimmes samtal om hennes arbetsbelastning och arbetsmiljö.
– Det är viktiga möten som bygger på att man verkligen berättar hur man har det. Det är svårare för chefer att uppfatta hur medarbetarna egentligen mår när man inte stöter på varandra på kontoret, säger hon.
Både hon och Xerxes Fallah tror att det kommer att vara vanligare med distansarbete efter pandemin än innan.
– Jag kommer säkert arbeta hemifrån i större utsträckning. Det är skönt att få jobba ostört och snabbt hinna få undan saker, men jag vill absolut inte jobba hemma på heltid. Det är så trevligt att vara på kontoret och diskutera och småprata med mina kolleger, Michaela Thelander-Looström.
Checklista för hemmajobb
- Hur länge, hur ofta och med vad ska du jobba?
- Hur tillgänglig ska du vara för arbetsgivaren?
- Vilken teknisk utrustning ska du ha?
- Hur är det med arbetsmiljön och säkerheten?
Det behöver regleras, enligt avtalet mellan Vision och Sveriges Kommuner och Regioner/Sobona.