Är det mycket coronavirus i avloppsvattnet?
25 januari 2021
Flera veckor innan antalet covidpatienter ökar på sjukhusen i Göteborgsområdet har laboratorieingenjör Lucica Enache noterat förhöjda värden i avloppsvattnet.
Är det mycket coronavirus i avloppsvattnet?
– Nu har det minskat, men före jul var det väldigt mycket. En professor på virologen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset sa då att det var "galet höga nivåer", tydligen hundra gånger mer än när vi började mäta i våras.
Är du rädd för att själv bli smittad när du hanterar vattenproverna?
– Nej, coronaviruset smittar inte genom vatten, men jag använder ändå handskar och skyddsutrustning. När jag hanterar det inkommande avloppsvattnet har jag även andningsmask, inte för att skydda mig mot corona, utan mot andra virus och bakterier.
Avloppsvatten ingen smittväg
- Sedan i våras har Gryaabs laboratorium skickat dagliga prover på avloppsvattnet till virologen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
- Analyser har samlats i en rapport som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Water Research i november.
- Rapporten visar bland annat på att man kunde se en ökning av cornaviruset i vattnet 19–21 dagar innan sjukhusen fick en ökning av inlagda covidpatienter.
- Studien bekräftar att avloppsvatten inte är en smittväg för det nya viruset.
Hur mycket har pandemin förändrat ditt jobb?
– Vi har tagit prover tidigare både för vinterkräksjukan och för hepatit, så det är inget nytt. Däremot har corona förändrat rutinerna på arbetsplatsen. Vi tar inte längre emot studiebesök och vi sitter på varannan stol i matsalen. Hos oss har vi alltid varit noga med handhygienen, men nu finns det handsprit precis överallt.
Beskriv jobbet som laboratorieingenjör på Gryaab.
– På morgonen hämtar jag prover på kontrollstationerna och slamanläggningen. Sedan gör jag vatten- och slamanalyser som matas in i vårt labbdatasystem och redovisas till kontrollrummet. Vi går dit med en lapp och skriver upp resultaten på en tavla och diskuterar om det är något avvikande.
Vilka egenskaper krävs i ditt jobb?
– I ett labb måste man vara noggrann. Mätinstrument och annan utrustning kan krångla ibland så det krävs lite tålamod också.
Vad är det som ställer till mest problem i avloppsvattnet?
– Förr var det bomullstops och tamponger i det inkommande vattnet, men nu är det fettet som skapar mest problem. I stället för att torka stekpannan spolar folk ner fett i avloppet, det sätter sig som en tjock gegga på vår utrustning.
Lucica Enache
Titel: Laboratorieingenjör.
Arbetsplats: Gryaab, kommunalägt bolag som sköter avloppsvattenreningen i Göteborgsregionen.
Ålder: 60 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Man och vuxen dotter.
Bästa arbetsredskap: Mitt huvud.
Relaterade artiklar
Inneidrotten läggs på is - då tänker Vilhelmina nytt
Att stänga sporthall, simhall och ishall har påverkat den lilla orten Vilhelmina. Men att tvingas till begränsning gjorde att Ulf Nenzén, anläggningsansvarig, och hans kolleger inspirerades till att tänka nytt. Nu har de för första gången anlagt en skridskobana utomhus.
Varslas när flygen inte längre lyfter
Flygplatserna har haft det tufft under corona. Flera har behövt permittera och Patrik Rohdin, trafikassistent vid Jönköpings flygplats, är en av de som drabbats. I oktober fick han reda på att han varslats - men trots det ser han ljust på framtiden.