• Tandsköterskan ­Viktoria By i Örebro ­ ser fram emot fler lediga dagar tack vare semesterväxlingen.

Avtal

Folktandvården nobbar semesterväxling

27 januari 2020

Sju av 21 regioner har avtal med Vision om att medlemmar ska kunna växla pengarna i semesterdagstillägget mot fler lediga dagar. Men i tre av dem, Värmland, Gävleborg och Jämtland/Härjedalen, säger folktandvården nej.

Tandvårdschefen i Värmland motiverar beslutet med att folktandvården är intäkts­beroende och förlorar pengar varje dag personal är borta. Även i Region Blekinge sa folktandvården först nej. Nu har ledningen backat men i praktiken är det fortfarande omöjligt för personalen att få fler lediga dagar enligt Visions ordförande Roger Ahlér.

I Region Örebro län har personalen kunnat semesterväxla sedan 2017. Verksamhetscheferna i folktandvården var först negativa men har nu svängt enligt Petra Strömgren Fredin, vice ordförande i Visionavdelningen.

– De trodde nog alla skulle ta ledigt på sommaren men när de fick klart för sig att det oftast handlar om strödagar vände de.

Tandsköterskan Viktoria By på avdelningen för pedodonti på folktandvården i Örebro växlade förra året och gör det i år igen. Förra året var hon ledig i maj och pysslade i trädgården och åkte med dottern till Stockholm på novemberlovet.

– I år ska jag försöka ta en längre sommarsemester. I somras gjorde jag inte det men i efterhand såg jag att det faktiskt hade funkat bra på min arbetsplats.

Semesterväxling
Region Hela regionen Tandvård
Blekinge Ja Nej
Dalarna Nej Nej
Gotland Ja Ja
Gävleborg Ja Nej
Halland Nej Nej
Jämtland Härjedalen Ja Nej
Jönköpings län Nej Nej
Kalmar län Nej Nej
Kronoberg Nej Nej
Norrbotten Nej Nej
Skåne Nej Nej
Stockholm Nej Nej
Sörmland Nej Nej
Uppsala Nej Nej
Värmland Ja Nej
Västerbotten Nej Nej
Västernorrland Ja Ja
Västmanland Nej Nej
Västra Götaland Nej Nej
Örebro län Ja Ja
Östergötland Nej Nej

Relaterade artiklar