• Att löneökninganra blir retroaktiva lyfts särskilt rfam av de tre medlemmar som Tidningen Vision har pratat med.

Lön och villkor

Så bra är nya avtalet tycker medlemmarna

17 november 2020

Klart godkänt. Det betyget ger tre medlemmar i Vision det nya kollektivavtalet för kommuner, regioner och kommunala bolag. Framför allt uppskattar de att de får retroaktiva löneökningar.

Det blir retroaktiva löneökningar från april. Det står klart sedan Vision och arbetsgivarna SKR och Sobona kommit överens om ett fyraårigt sifferlöst avtal för Visions cirka 120.000 medlemmar i kommuner, regioner och kommunala bolag.

Läs mer: Nytt löneavtal klart – retroaktiva löner från april

Tidningen Vision har frågat tre medlemmar hur de ser på det nya avtalet, en socialsekreterare i Stenungssunds kommun, en äldrekurator i Sölvesborg och Visions ordförande i Region Östergötland:

Vad tycker du om avtalet?

Annelie Hernow.jpg

Annelie Hernow, socialsekreterare i Stenungssunds kommun.

– Jag befarade att arbetsgivarna skulle säga nej till retroaktiva löneökningar, samtidigt som många anställda har jobbat häcken av sig. Att det inte blev så är väldigt glädjande. Kommunals medlemmar fick 5 500 kronor i en klumpsumma, Visions medlemmar får retroaktiva löneökningar. Vad som är bäst beror väl på hur stor löneökning man får.

Avtalet är fyraårigt och sifferlöst. Är det bra?

– I min värld ger sifferlösa avtal arbetsgivarna större möjlighet att hålla igen på löneökningarna och säga att de inte har råd. Jag vet att vissa anser att denna typ av avtal är de bästa, men för egen del är jag skeptisk.

Vad tycker du om avtalet?

Lotta Dahl.jpg

Lotta Dahl, Visions ordförande i Region Östergötland.

– Jag är mycket nöjd med att löneökningarna blev retroaktiva. Det var den viktigaste frågan som absolut inte fick fallera. Hade man misslyckats där hade det inte blivit roligt för Vision. Sedan förstår jag att man får ge och ta i en förhandling, jag kan tänka mig att den långa avtalsperioden är en eftergift till motparten.

Vad säger medlemmarna?

– Samma sak. Att det blev retroaktivt var oerhört viktigt för dem. Många av deras kolleger, till exempel medlemmar i Vårdförbundet, fick nya löner redan i april. Om Visions medlemmar inte fått retroaktiva löneökningar hade det blivit en enorm besvikelse.

Vad tycker du om avtalet?

Martin Bergstrand Bolinder.jpg

Martin Bergstrand-Bolinder, äldrekurator i Sölvesborgs kommun.

 – Att det blev retroaktiva löneökningar är jag både glad och tacksam över. För många har det varit en ansträngande tid under pandemin och det har jag själv känt av i min yrkesroll som äldrekurator. Att vi får löneökningar från april känns som ett tack för den insatsen.

När får du din nya lön?

– Det vet jag faktiskt inte, jag antar att det blir klart till jul. Men just nu ökar smittan igen och för mig är det en större sak än när nya lönen och de retroaktiva pengarna kommer.

Läs mer: Här är förbättringarna i nya avtalet


Relaterade artiklar